tiistai 24. kesäkuuta 2014

Futis...

Latinopallon MM-kisat ovat pyörineet nyt kohta parisen viikkoa. Vuoden 2010 kisoihin verrattuna espanjan- ja portugalinkielisten maiden yliedustus ei ole aivan niin suuri. Välierien lähestyessä muutamia yllätyksiäkin on nähty: Espanja putosi, samoin Englanti. Costa Rica pääsi jatkoon. Sikäli Belgian menestys ei ole yllättävää että se pelaa lohkossa jossa ei ole yhtään aivan huippua.

Suosikkijoukkueeni on jo vuosikymmenten ajan ollut Hollanti. Toivon sen jatkoonpääsyä sunnuntain ottelusta Meksikoa vastaan, mutta tämä ei ole mikään itsestäänselvyys. Jos ja kun Costa Rica voittaa oman lohkonsa ja Kreikka taistelee itselleen jatkopaikan, seuraavana on jompi kumpi näistä. Kisojen yllätyksellisyyden vuoksi en mene sanomaan että vastus olisi "helpompi", sillä rankingien ennustusarvo ei ole ollut kovin hyvä näissä kisoissa.

Saksa todennäköisesti voittaa USA:n. Argentiina taas on todennäköinen lohkovoittaja, jolloin se päätyisi (todennäköisesti) Ecuadoria tai Sveitsiä vastaan ja todennäköisesti voittaisi. USA - Belgia näyttää tällä hetkellä todennäköiseltä pudotuspeliltä, ja Argentiinan uskoisin pystyvän selättämään kumman tahansa. Tällöin Hollanti - Argentiina olisi jännittävä ja melko todennäköinen välieräottelu.

Brasilia voittanee Chilen, mutta Chile ei ole huonossa iskussa. Eilinen tappio Hollannille oli 2-0, mutta todennäköisesti Chilen joukkue säästeli eilisessä pelissä. Tasapeli ei olisi sille riittänyt muutenkaan, ja Fer:in pukattua 1-0 osuma pian kentälle tultuaan, Chileläiset eivät onnistuneet tai ehkä kovasti edes yrittäneetkään saamaan henkistä puolta enää kasaan. Robbenin ja Debayn juoksumaali oli kovin tyypillinen viimeminuuttien maali, kun Chile vielä yritti tasoitusta ja toi porukkansa ylös. Siksi en lähtisi tuosta lukemasta paljoa päättelemään, eilinen peli oli jäähdyttelyä ja valmistautumista välieriin. Ehkä kummallekin.

Kolumbian todennäköiseltä näyttävä lohkovoitto ei sitä pelasta. Välierissä se saa vastaansa joko Italian tai Uruguayn ja sitä peliä tänään saakin jännittää. Italialle riittää tasapeli jatkoon. Maaliero ja Englannin sisuuntuminen voivat toki vielä sekoittaa pakan ja nostaa Italian lohkovoittoon. Ranska - Saksa- matsi näyttää mahdolliselta, ja koska USA ja Englanti eivät ole auttamassa, Saksa päihittää tapansa mukaan. Vahvimmalta parilta välieriin näyttää siis Saksa - Brasilia.

Tämä välieränelikko oli lähellä alkuperäistä veikkaustani, joka perustui tosin virheeseen siinä miten luin ottelukaavioita; siinä veikkasin Hollanti - Italia- paria välierässä, mutta tämä on mahdotonta, jos nämä kaksi kohtaavat, se tapahtuu jo aiemmin. Eurooppalainen loppuottelupari olisi yllättävä näistä, vaikka sitä toivoisinkin. Ikuinen kakkonen Hollanti saisi mahdollisuuden koetella voimiaan Saksaa vastaan. Mutta ennen sitä pitäisi voittaa se Argentiina - tai joku joka on jo onnistunut päihittämään Argentiinan.

Toivottavasti pääsemme näkemään Hollanti - Argentiina- välierän. Vaikka olen erityisen harmissani siitä, että joukkueet nähdään liian helposti kärkipelaajien ja starojen kautta, niin se on hyväksyttävä. Messi on kiistattoman taitava, siitä ei pääse mihinkään. Robben on suosikkini, vaikka onkin aikamoinen primadonna ja pelityylinsä puolesta ns one trick pony: Juoksee kuin vinttikoira ja tekee nopeita käännöksiä. Van Persien vahvuuksiin yhdistettynä hyökkäys toimi ainakin Espanjaa ja Australiaa vastaan, mutta eilisessä pelissä (viimeistä maalia lukuunottamatta) mies näytti olevan vähän eksyksissä.

Saksan systemaattinen ja jyräävä tyyli on myös minulle mieleen. Brasiliaa en jostain syystä voi sietää oikeastaan ollenkaan. En tiedä edes oikeastaan yhtään miksi, en ole katsonut yhtään sen peliä, vaikka se onkin suomalaisten kestosuosikki. Näistä Saksa "ansaitsee" voittaa, jos nyt välierissä siihen päästään. Ja haluaisin nähdä Klosen pääsevän selvästi Ronaldon (sen oikean Ronaldon, ei tämän neitironaldon) ennätyksen päälle.

Totean vielä tähän, että MM-kisojen ulkopuolella en seuraa käytännössä lainkaan jalkapalloa. Jostain syystä kisat aina herättävät minussa mielenkiinnon, joka saa rauhassa uinua seuraavat neljä vuotta.

12 kommenttia:

Jaska Brown kirjoitti...

Olen samalla linjalla, tosin Hollanti on vasta kakkossuosikki Saksan jälkeen. Mutta juuri tuo viimeinen lauseesi on kovin tuttu. En minäkään jalkapalloa seuraa oikeastaan koskaan muulloin kuin joka neljäs vuosi ja silloinkin vain muutamia otteluita. Ennen oli vähän toisin, kun historiaan kuuluu läheisempi henkilökohtainen suhde futiksen kanssa...

Toivon todella paljon, että Klose tekee vielä yhden maalin. Siinä on jalkapalloilija jota sopii ihailla. Kaveri on kerran Bundesliigassa kieltäytynyt ottamasta vastaan rangaistuspotkua, kun erotuomari antoi sen virheellisesti. Ja kerran Serie A:ssa pyysi tuomaria hylkäämään tekemänsä maalin, kun pallo oli osunut vahingossa ja tuomarin huomaamatta omaan käteen.

Tiedemies kirjoitti...

Jaahas, Hollanti - Uruguay näyttää olevan tulossa mahdollisesti puolivälierässä. Eipä ollut Uruguayn hyökkäyspeli hampaatonta... :)

RedEyed Frog kirjoitti...

Minä melkein harkitsen jalkkiksen seuraamista. Jengi puhuu kovasti epäreiluista punaisista lapuista, filmaamisesta ja taisipa joku purrakin toista pelaajaa. Draamaa!

Itse jalkapallojan on tylsää, mutta toisaalta, voiko tuota enää oikeaksi jalkapalloksi kutsua, jos siellä juoksentelee lähinnä terävähampaisia drama queeneja?

Joku voisi kirjoittaa jalkapallosta ja filmaamisesta!

IDA kirjoitti...

Uruguay on ollut suosikkini pienestä asti :) Muista vielä selostajien ja lehtien arvostelleen heitä tylsiksi ja koviksi vailla taitoa mikä minusta oli verinen vääryys ja toisaalta siitä tuli mieleen KTP :D

Toivon ja uskon, että Uruguay pudottaa sekä Kolumbian, että Brasilian ja kohtaa välierässä Saksan. Forlan tekee hienon paluun ja korvaa Suarezin. Toinen välieräpari on Hollanti - Argentiina.

Tiedemies kirjoitti...

Edellistä kommenttiani kirjoittaessani olin tehnyt virheen kun katsoin välieräkaaviota.

Uruguay siis kohtaa pudotuspeleissä ensin Kolumbian ja sitten (todennäköisesti) Brasilian. Välieriin mentäneen Saksa-Ranska-pelin voittajan kanssa, koska en usko että Nigeria pärjää. Saksan puolustus on vahva, ja hyökkäyksessä on Klose ja Müller, eikä Götzekään huono ole. Saksa - Brasilia siis todennäköisin, ja Neymar tai ei, öljytyn koneen lailla toimiva Saksan porukka pistää palloja enemmän pussiin niin että Löwe saa kaikessa rauhassa kaivaa nenäänsä kentän laidalla... :D

Toiselta puolelta karttaa Hollanti on minusta pahimmissa vaikeuksissa Meksikon kanssa. Toivon että se voittaa, mutta jos oikeasti pitäisi laittaa rahaa likoon, niin vaikea sanoa kumpaa veikkaisin. Hollannin maalit tulevat aina vähän samanlaisella kuviolla: Pari kaveria joista toinen on Robben, juoksevat kovempaa kuin muut. Niin paljon kun haluaisin uskoa Oranjen mestaruuteen, niin pelkään että tämä tapa tyssää viimeistään Argentiinaan välierissä. Saksaa vastaan se tuskin toimii lainkaan, ja voi olla että Meksiko on jo liian kova pala.

Mutta juuri siksi sunnuntain peli onkin niin kutkuttava!

Ja siis, Uruguayn menestystä toivon minäkin, Forlan ei ole elukka niinkuin Suarez. Jotenkin säälin Suarezia, itseasiassa. Kiistattoman taitava pelaaja, mutta valitettavasti päästään aivan sekaisin. Uruguayn peli tuskin toipuu siitä henkisestä nöyryytyksestä joka Italia-peli oli, voitosta huolimatta.

Tiedemies kirjoitti...

Sitä vaan, että Italia-Uruguay peli ilmensi mielestäni jonkinlaista jalkapallon alennustilaa. Hyvät pelit kuten Nigeria - Argentiina tosin ovat pitäneet huolen siitä että kisat ovat olleet laadukkaat.

IDA kirjoitti...

Nyt on Uruguay totuuden edessä.13

Tiedemies kirjoitti...

Oli, ja valitettavasti totuus on se, ettei joukkue toipunut siitä mitä Italia-pelissä tapahtui. Lopulta Uruguayn peli ei yltänyt aivan sille tasolle missä se oli neljä vuotta sitten. Cavani esimerkiksi oli usein oikeassa paikassa oikeaan aikaan, mutta pallo vain lähti väärään suuntaan. Forlan taas ei edes juuri koskenut palloon.

Lopulta Kolumbia pelasi paremmin. Näin kävi, ja se ansaitsi yrityksen peitota Brasilia.

Tiedemies kirjoitti...

Hiukan jäi harmittamaan Robbenin teatteri. NED-MEX-matsissa. Se oli klassista Robbenia. Mies on minun ehdoton suosikkipelaajani, vaikka inhoankin hänen teatteriaan. Jos ratkaisu olisi tullut pelaamalla tilanne loppuun, niin pelistä olisi tullut yksi kaikkien aikojen klassikko.

Sneijderin maali oli kyllä upea. Tätä ennen ylenkatsoin Sneijderiä koska miehen laukauksia kehutaan vaikkei hän ollut oikeastaan kertaakaan onnistunut näissä kisoissa. Nyt onnistui ja oli se tykki.

Lauantaina Oranje vastaan Costa Rica, siitä tulee legendaarinen matsi.

Tomi kirjoitti...

Kyllähän on ollut tähän mennessä tasoiltaan surkeat potkupallon MM-kisat.

En ymmärrä miksi Suomessakin kisoista innostutaan. Pelit ovat pääasiassa jäätävän tylsiä ja Suomi ei ole koskaan mukana. Kisoja varmasti seuraa paljon ihmisiä, jotka eivät muuta urheilua seuraa. Syynä on vain ja ainoastaan kisojen suuruus.
Jalkapallo näyttää olevan laji, jota "sivistyneistökin" voi seurata leimautumatta juntiksi. Toisin on tilanne jääkiekon, yleisurheilun tai hiihdon kanssa.

Oli upeaa, etä Englanti tipahti. Olisin toivonut jonkun surkean pellemaan kuten Iran tai USA voittoa. Se olisi ollut hyvä näpäytys potkupalloniiloille.

Euroopalla ei ainakaan ole liian vähän paikkoja, kun yli puolet jäi alkulohkoon.

Tomi kirjoitti...

TM, millä perusteella Hollanti-Costa Rica pelistä tulee legendaarinen? Costa Rica ei ole aiemmin koskaan näin pitkälle selvinnyt. Hollanti luultavasti voittaa helposti.

Saksa-Ranska-peli oli kyllä täyttä kuraa.

Tomi kirjoitti...

Jaska, saksalaiset ovat vaan hirveitä pomppijoita, samaa luokkaa kuin Robben.
Varsinkin Mueller, Khedira ja Özil pomppivat minkä ehtivät.