torstai 14. marraskuuta 2013

Gravity

Kävin katsomassa elokuvan Gravity tiistaina. Pidin elokuvasta suuresti, enkä spoilaa sen kummemmin. Elokuvassa on kaksi näyttelijää, ja se sijoittuu matalalle kiertoradalle. Suuren osan elokuvaa katsoja jännittää, josko happi loppuu tai pettääkö jokin rakenne, tms.

Elokuvassa on muutamia häiritseviä "virheitä". Itselläni pahimmin kiinnitti huomion se, että törmäyskurssilla oleva avaruusromu, joka on eri kiertoradalla, palaa takaisin tietyin aikavälein. Siis, ikäänkuin tapahtumien viitekehys olisi "paikallaan" maapalloon nähden. Toinen on se, että romu palaa 90 minuutin kuluttua, mutta ohi lentävästä romusta saa selkeä näköhavainnon. Viidensadan kilometrin korkeudella kiertoratanopeus on noin 7.6 kilometriä sekunnissa. Kiertoaika kyllä oli saatu oikein, eli se on noin 90 minuuttia. Mutta a) todennäköisyys että romupilvi ja sankareiden oma kiertorata osuisivat tarkalleen samaan kohtaan 90 minuutin kuluttua, on äärimmäisen pieni ja b) 7.6 kilometriä sekunnissa matkaava romukappale ohittaa esimerkiksi kuvassa näkyvän ISS-avaruusaseman (joka on vajaa 110 metriä leveä) 1.4 sadasosasekunnissa. Ehkä avaruusromun näkyminen oli jonkinlainen draamallinen tehokeino.  Toinen mikä tietysti oli epärealistista oli se, että Hubble, ISS ja nimetön kiinalainen avaruusasema sijaitsevat lähes identtisillä kiertoradoilla vain lyhyen etäisyyden päässä toisistaan.

Tästä kaikesta huolimatta, elokuva oli loistava.

5 kommenttia:

H-baari kirjoitti...

Pitänee tarkastaa elokuva itsekin. Painovoima muutenkin nosteessa viime aikoina:
http://www.youtube.com/watch?v=2rjbtsX7twc

H-baari kirjoitti...

Pitänee tarkastaa leffa itsekin. Painovoima muutenkin nosteessa viime aikoina:
http://www.youtube.com/watch?v=2rjbtsX7twc

Miltton Friidman kirjoitti...

* Off-topic *

Julkaisin juuri vertailutekstini kolmesta suuresta poliittisesta pääfilosofiasta - konservatismista, liberalismista ja libertarismista.

Tekstin voi lukea täällä:
"The big three" suuressa syysvertailussa - konservatismi, liberalismi ja libertarismi

Kumitonttu kirjoitti...

Kävin itsekin katsomassa tuon leffan 3D-version eilen. Alku oli mielettömän hyvä ja ensimmäistä kertaa sai jonkinlaisen tuntuman siitä, minkälaista avaruudessa on. Pelottavaa, kylmää ja yksinäistä. Ei todellakaan minun paikkani.

Mutta sitten loppua kohti elokuva lässähti niin surkeaksi, että ensimmäisen puolen tunnin jälkeen harmittelin etten ottanut käytäväpaikkaa niin olisin voinut muita häiritsemättä sujahtaa ulos.

Minun makuuni se ei siis ollut ja annan voimallisen startin takia 2,5 pistettä viidestä.

Tiedemies kirjoitti...

Olen sikäli samaa mieltä että alku oli parempi kuin loppu.