torstai 1. elokuuta 2013

Pitkä Juoksu vol 2.

Kesä on mennyt nopeasti. En ole juuri käyttänyt aikaa blogien lukemiseen tai kirjoittamiseen, enkä ihan vielä ole aktivoitumassakaan. Sensijaan olen jatkanut juoksuharrastustani melko aktiivisesti, noin 30 kilometriä viikossa. Ajattelin lisätä kilometrejä hieman jatkossa. Viime viikolla sain juostua hieman reilu 12 kilometriä tunnissa. Vauhti ei ollut järin kova, mutta pari kuukautta sitten en kyennyt pitämään vastaavaa vauhtia yllä edes kuutta kilometriä. Kuusi kilometriä taittuu nyttemmin jo alle 26 minuuttiiin, joten vauhtia on tullut edelleen lisää.

Yleisemminkin olen huomannut, että ainakin itselleni pitkän (yli 10 kilometriä) ja hitaan lenkin merkitys kunnon kehitykselle on vähäisempi kuin lyhyemmän, mutta nopean. Tarkoitan tällä sitä, että nopeus kuudella kilometrillä tuntuu ennustavan tosi hyvin jaksamista myös pidemmillä matkoilla.

Palaan töihin maanantaina.

2 kommenttia:

Ari kirjoitti...

HIIT on ehkä parempi kuin steady-state. Tästä on aika paljon väittelyä fitness-porukoissa. HIIT saattaa olla ehkä sydämmellekin parempi.

Ainakin steady-state yli 40min, aiheuttaa muistaakseni estrogeenin tuottoa. Se on myös huono polville, ja sen takia monet pitkän matkan juoksivat ovat joutuneet polvileikkaukseen. Koska toleranssi kasvaa aina juostessa, myös juoksumäärä kasvaa.

http://en.wikipedia.org/wiki/High-intensity_interval_training

"Better a Sprint Than a Marathon: Brief Intense Exercise Better Than Endurance Training for Preventing Cardiovascular Disease"
http://www.sciencedaily.com/releases/2011/04/110405194101.htm

Tiedemies kirjoitti...

Olen pitänyt periaatteena, etten juokse yli 30 minuutin kovia lenkkejä, juuri siksi että se ei ole tietääkseni kovin kehittävää.

Pitkiä (yli tunti) teen rauhalliseen tahtiin ja aika harvoin, mutta niitä on "pakko" tehdä välillä, jos haluaa että kroppa oppii sietämään pitkäkestoisempaa.

Toistaiseksihan tarkoituksena ei ole niinkään parantaa terveyttä optimaalisesti kuin harrastaa juoksua. Terveysvaikutukset lienevät positiiviset nytkin, mutta jos optimoisin niitä, niin todennäköisesti tekisin HIIT-harjoitteita lähes yksinomaan.

Vakavammat polviongelmat lienevät edessä tällä tahdilla ehkä viiden vuoden sisällä. Siksi täytyy juosta maratonit sun muut nyt parin vuoden sisällä ja sitten vaihtaa taas ohjelmaa.