maanantai 1. huhtikuuta 2013

Pääsiäinen.

Arktiseen ilmastoon sopeutuminen ei ole sujunut kovin hyvin. Tällä viikolla tulee viisi viikkoa paluusta, ja olen nyt kolmatta kertaa jonkinlaisen ylähengitystien infektion kourissa. Limakalvot eivät tunnu sopeutuvan kuivuuteen sitten millään. Epäilen että olen saattanut saada jonkin puolikroonisen infektion poskionteloihin, joten ensi viikolla lienee syytä käydä tarkastuttamassa asia.

Pääsiäinen on kristikunnan merkittävimpiä juhlia. Juutalais-kristillisen tradition juhlista pääsiäinen lienee kaikkein "puhtain" tai omintakeisin. Toki aikaan kuuluu pakanallisia piirteitä noitineen, ja munat symboloimassa uutta elämää ovat olleet käytössä jo pitkälle esikristillisellä ajalla. Ainakin egyptiläisille ja sumerilaisille muna symboloi haudasta nousemista, ja siksi se on istunut luontevasti kristilliseen pääsiäistraditioon.

Isoäidilleni erityisesti munankätkemisen traditio on ollut tärkeä, ja eilen pojat kävivät hänen luonaan etsimässä suklaamunia, joita löytyikin kummallekin puolisen tusinaa. Laitoin eilen ruoaksi lisäksi lampaanjauhelihasta tehtyjä pihvejä - olen tavattoman kehno valmistamaan kokolihaa. Myös lampaanlihan nauttiminen pääsiäisenä on juutalaiskristillinen traditio, vaikka toki karitsa on myös sesonkiruokaa tähän aikaan vuodesta. Mämmiä meillä ei ole tarjoiltu, sillä perheessämme kukaan ei erityisemmin pidä siitä. Vaikka mämmin alkuperä tuskin on pääsiäisessä, se on säilynyt pitkälti pääsiäisperinteen vuoksi, hieman samaan tapaan kuin laatikkoruoat, rosolli, jne, ovat säilyneet perinneruokina assosioitumalla jouluun.

Tänään on Concurrency Theoryn abstraktien viimeinen palautuspäivä, joten joudun tekemään töitä.


10 kommenttia:

IDA kirjoitti...

Juhlatavat ovat erilaisia eri maissa. Tuskinpa kiinalaiset kristityt ovat omineet pääsiäistipuja ja rairuohoa, vaikka kristinusko siellä vanhaa onkin.

Pääsiäisyön messussa Kouvolassa oli joku tamperelainen ja kyseli, että onko ruuan siunaaminen messun jälkeen joku paikallinen tapa. Tampereella sellaista ei tehdä :)

Kumitonttu kirjoitti...

Toistuvat ontelotulehdukset viittaavat huonoon hengitysilmaan tai (kehittyvään) astmaan.

Markku kirjoitti...

Ei tämä Etelä-Suomen ilmasto nyt sentään arktinen ole. Köppenin luokituksen mukaan Tampereen ilmasto on rajatapaus subarktisen "Dfc" ja kostean mannerilmaston "Dfb" välillä. Kasvillisuusvyöhykkeistä sekametsän ja pohjoisen havumetsän raja kulkee
Pirkanmaan halki. Juuri nyt vain on vuodenaikaan nähden kylmää ja kuivaa eli maaliskuiseksikin sääksi todella kuivaa ja kylmää.

On mukavaa, että pojilla on yksi isoisoäiti elossa heidän ollessaan jo kasvaneet koululaisiksi. Itse olin viisivuotias viimeisen elossaolleen isoisovanhempani kuollessa.

pjt kirjoitti...

Mämmin kyllä sanotaan olevan perinteenä kotoisin juutalaisen pääsiäisen happamattomasta matsa-leivästä. Tarina lienee epävarma, mutta kuulostaa uskottavammalta kuin facebookissa viime aikoina levitetty Ishtar-Easter-yhteys, joka on selvästi pielessä (koska yhteys on Eostre-Easter).

Tiedemies kirjoitti...

Lapset ja vaimo eivät ole kärsineet oikeastaan lainkaan, vaikka hengittävät samaa ilmaa. Ontelotulehdusta ei ole ainakaan toistaiseksi todettu, se on asia joka täytyy tarkastuttaa, koska se voi olla kroonistuvan flunssan taustalla. On täysin mahdollista, että jokin opportunistinen bakteeri on pesinyt ilmanalan vaihdoksen myötä poskionteloon.

Mämmi on ollut myös melko perinteistä matkaruokaa, koska se ei pilaannu helposti. Se on hyvin samantapaista kuin erilaiset talkkunatahnat. On toki mahdollista, että mämmi on ruokana otettu käyttöön pääsiäisenä juuri siksi, että se emuloi juutalaisten happamatonta leipää, ja se on sitä myöden siksi säilynyt pääsiäisperinteessä. En sensijaan usko, että se olisi kristillisellä ajalla varta vasten kehitetty tähän tarkoitukseen. Tämä selitys kuulostaa täysin uskomattomalta.

Ishtar/easter- trolli on vanha kuin taivas, olen nähnyt sen jossain muodossa jo 90-luvulla netissä. Se on tietenkin aivan päin seiniä. Joku oli ilmeisesti Facebookissa tms bongannut sen ja alkanut levittää sitä uudelleen.

Mielenkiintoisia olivat sensijaan erilaisten kristillisten apologeetikkojen reaktiot, ainakin kaksi kirjoitusta ehdin lukea, joissa tämän trollimeemin levittämistä käytettiin argumenttina siitä, että Dawkins on natsi, misogynisti, pedofiili, tms tms. Mitä näitä nyt onkaan.

Kumitonttu kirjoitti...

Ei ne välttämättä samaa ilmaa hengitä jos eivät ole samalla työpaikalla...

IDA kirjoitti...

"Dawkins on natsi, misogynisti, pedofiili, tms tms. Mitä näitä nyt onkaan."

Eikö hän sitten ole? ;)

Tuo Ishtar on tosiaan väsynyt juttu ja se oli omassa Facebook-uutisvirrassa useamman kerran. Jotkut ilmeisesti ihan vakavissaakin sitä postaavat. Huolestuttavampaa sen sijaan on, että jotkut kirkko(j)a vastustavat kristitytkin väittävät paaston 40 päivän tulevan siitä ja, että Konstantinus olisi muuttanut kristittyjen pyhäpäivän lauantaista sunnuntaiksi. Oi aikoja, oi tapoja!

Tiedemies kirjoitti...

Kävin muuten tarkistuttamassa asian, poskiontelot ovat kunnossa. Kyseessä siis todellakin lienee vain sarja perättäisiä virusinfektioita.

Tomi kirjoitti...

IDA, Dawkins on hieno herrasmies, jossa ei näy fundamentalismista merkkiäkään.

Oletko IDA muuten lukenut yhtään hänen teostaan?

IDA kirjoitti...

Geenin itsekkyyden ja Jumalharhan. Myös Dawkinsin hieman kiusaantuneen esipuheen Susan Blackmoren kirjaan. Sitten paljon tietenkin erilaisia verkko"esseitä".

Jumalharha on noista ainoa selvästi huono.