torstai 21. maaliskuuta 2013

Sairaus.

Eilen nousi mitä ilmeisimmin kuume. En ole täysin varma ruumiinlämmön vaihtelun suuruudesta, koska minulla ei ollut kuumemittaria. Mutta palelin tavattomasti ja tunnistan muutoinkin kuumeisen olon. Ilmeisesti kyseessä on jokin virustauti, tuskin kuitenkaan influenssa, vaikken sitäkään pidä mahdottomana. Niveliä särkee ja ylähengitysteissä on kaikenlaisia epämääräisiä oireita.

Tämä on jo toinen sairastuminen Suomeen palaamiseni jälkeen. Ensimmäisellä viikolla sairastuin kurkunpään tulehdukseen, oletettavasti kuivan ilman vuoksi. Nenä ja nielu ovat vaivanneet erinäisin kuivuuteen selkeästi liittyvin tavoin koko ajan, mutta nyt ongelma on "systeeminen", eli koko kehoa koskeva.

Vertailun vuoksi, Singaporessa ollessani oli ehkä yhtenä tai kahtena päivänä hieman huonovointinen joidenkin vähäisten hengitystieoireiden lisäksi, ja kuume ei noussut kertaakaan. Olen siis vajaassa kuukaudessa ollut Suomessa enemmän sairaana kuin Singaporessa asuessani vuodessa. Pääasiallinen syy lienee kuiva ilma, joka rikkoo limakalvot oudokseltaan, ja toinen syy lienee kylmyys, tai siis pikemminkin äärimmäiset lämpötilan vaihtelut.

Tänään aion siis levätä kotona, tosin työn parissa, siis, artikkeleita lukien.

2 kommenttia:

Tomi kirjoitti...

Ihminen on alunperin tropiikista, joten ei ole mikään ihme, että tropiikki sopii meille paremmin. Emme ole sopeutuneen kovinkaan hyvin Pohjois-Euroopan kylmään ilmastoon.

Toisaalta monet ihmisen sairaudet ja loiset eivät ole myöskään sopeutuneet kylmään ilmastoon.

Tiedemies kirjoitti...

Iho ja limakalvot ovat selvästi paremmassa kunnossa kun asuu tropiikissa. Kosteuden merkitys on suuri. Lämpötila ei ole niin suuri ongelma, Suomessa pärjäisi ihan hyvin jos sisällä olisi kosteampaa talvisin. Tämä tosin aiheuttaisi kaikenlaisia ongelmia esimerkiksi kondenssiveden kanssa. Ja itseasiassa aiheuttaakin jo nyt.

Home on tropiikissa ubiikkia, mutta siellä ei tarvitse tehdä mitään tiiviiksi niin, että home pääsisi kasvamaan vähähappisessa tilassa. Arktisessa ilmastossa taas erilaiset tiivistykset ja eristykset ja niihin tuleva kondenssivesi saavat aikaan ongelmia.

Aamuisin herääminen ja illalla nukkumaan meneminen ovat täällä myös jotenkin kauhean työläitä prosesseja. Tropiikissa ei tarvitse kuin ottaa vaatteet pois ja mennä makuulleen, niin on hyvä nukkua. Täällä tarvitsee paksut peitot. Kun aamulla herää alusvaatteisillaan, niin Suomessa tulee aina kylmä, suihkussa käyminen on epämiellyttävää ja vaivalloista ellei ole vähintään lattialämmitetty pesutila. Tropiikissa suihkussa käyminen on nautinto vaikka vesi olisi kylmää. Jne.

En silti valita siitä, että täällä on kylmä. Lämpötilaan sopeutuminen ei ole ollut mitenkään erityisen ongelmallista. Kuivuus on paljon merkittävämpi haitta.