tiistai 23. elokuuta 2011

Purkki.

Ostin purkin asetyyli-L-karnitiinia. Sitä markkinoidaan usein johonkin ihme rasvanpolttoon, mutta itse ajattelin alkaa syödä sitä säännöllisesti, kunnes jotain parempaa tulee vastaan. Sen on nimittäin (rotilla) todettu merkittävästi vähentävän ja jossain määrin jopa palauttavan aivojen rappeutumista. Tulokset ihmisillä ovat olleet vähäisempiä, mutta tilastollisesti merkittäviä. En käytä juuri mitään lisäravinteita säännöllisesti, kalaöljyä lukuunottamatta. Tosin, tällä hetkellä sattuu vain olemaan paletissa ALCAR, lesitiini, kalaöljy, ja L-arginiini.

Minulla oli joskus mukana myös kreatiinia, mutta en kokenut siitä olevan suurtakaan hyötyä kun en kerran juurikaan tehnyt voimaharjoitteita. Nuorempana käytin sitä kuntosaliharjoittelun yhteydessä, ja silloin siitä oli merkittävää hyötyä. Ainakin placeboa. Kreatiinin on väitetty toisinaan myös vaikuttavan muistiin, mutta tulokset ovat olleet ristiriitaisia. Luulen, että kun vielä söin liki yksinomaan kasvikunnan tuotteita, kreatiinivarastoni olivatkin alhaiset, ja hyöty siksi suuri.

7 kommenttia:

Evojeesus kirjoitti...

http://www.lef.org/protocols/neurological/age_related_cognitive_decline_01.htm

Kerro miten ALCAR potkii, itse olen harkinnut hankkivani LEFin Mitochondrial Basics with PQQ:ta, ei vain ole ihan halpaa (tosin vaikuttavia aineitakin on useita).

Gc kirjoitti...

Kreatiinilla on jotain todistettua tehoa ainoina lisäravinteina vitaaminien lisäksi.
Älä unohda kertoa miten tuo L-argitiini vaikuttaa.
Tuosta rottakokeesta pitäisi tietää annosmäärät ja annostapa (eli onko käytetty piikkiä). Monet lisäravinteet ovat olleet jokseenkin tehokkaita vain pistoksina (ne eivät selviä ruoansulatuksesta), mutta se ei ole koskaan estänyt markkinointipuheita.

Tiedemies kirjoitti...

Arginiini selviää käsittääkseni ruoansulatuksesta, ja ALCAR ilmeisesti myös, koska löytämieni tutkimusten mukaan sen määrä selkäydinnesteessä nousee merkittävästi ihan suun kautta nauttimisen myötä.

Lesitiinilläkin on todistettuja vaikutuksia. ALCAR + Lesitiini on tehokas yhdistelmä ainakin ns. kolinergisen hypoteesin mukaan. En suoraan löytänyt sille tukea, mutta päätin kokeilla ihan piruuttani.

Gc kirjoitti...

OK, tuo ALCAR:han noista näyttää siltä jolla niitä vaikutuksia voisi aivoihin olla. Verisuonille tuo ALCAR (ja L-argitiini)on ilmeisesti hyvä.

Tiedemies kirjoitti...

Joo, tässä on taustalla se, että minulla on erittäin vino profiili erilaisissa toiminnallista älykkyyttä mittaavissa testeissä, ja profiili on yhteensopiva ADHD:n kanssa. Diagnoosia ei lapsena tehty, koska silloin etsittiin MBD-diagnoosia, johon kuuluu myös yleinen vähä-älyisyys, ja saan tyypilliseti ÄO-testeissä kolmisen sigmaa.

Ongelmana on lähimuisti, toiminnanohjaus ja suunnittelu, joissa olen kaikissa selvästi alle keskiarvon.

Gc kirjoitti...

Eikö teille suvussa ollut lukihäiriötä? Joskus tuli tv:stä ohjelma, jossa siihen saatiin hyviä tuloksia fyysisellä terapialla, joissa kehitettiin tasapainoa jne.
Tässä muutama tasapainotesti
http://www.builtlean.com/2011/04/21/balance-fitness-test-test-your-dynamic-balance/
http://www.topendsports.com/testing/tests/balance-stork.htm
Myös unettomuutta tai jotain allergioita ei kannata väheksyä
http://www.tiede.fi/uutiset/4186/ruokavalio_lievensi_adhd_oireita_
Joku allergia voi hyvinkin olla syynä esim väsymykseen. Esimerkiksi heinänuha vie minulta kaikki voimat.

Tiedemies kirjoitti...

En kokeillut noita vielä, mutta tasapaino minulla on ollut aina hyvä. Heinänuhalla on vaikutus, mutta nukun kyllä ihan hyvin jne, kyllä ne on kaikki kokeiltu.

Ruokavalio, liikunta, nukkuminen, jne, kyllä vaikuttavat kaikki keskittymiseen ja työmuistiin, ja huomaan eron selvästi, jos joku on pielessä. Ongelmana on lähinnä hienosäätö, joka on todella vaikeaa. Olen täysin toimintakyvytön jos jokin menee vähänkin pieleen.