torstai 27. tammikuuta 2011

Rauta III.

Kävin joskus nuorempana kuntosalilla harjoittelemassa lähinnä voimanostoa. Lopetin joskus vajaa kymmenen vuotta sitten, koska en vain kokenut hommaa mielekkääksi. Tekniikka oli jotenkin pielessä ja harjoittelu epätasapainoista, ja niin selkäni tuntui kipeytyvän liian usein. Lisäksi harjoittelin lähinnä vain tympeää maksimivoimaa, ainoana tähtäimenäni oli liikutella kolminumeroisia kiloja, ja isompiakin. Ehkä nuoret miehet universaalisti haluavat uhota tällaisilla asioilla.

Nyt en enää välitä. Eilen tapasin personal trainerin - kaksi tapaamista kuului ilmaiseksi kuntoklubin jäsenyysetuihin. Tämä kyseli asioista ja nopeasti laati minulle jotain treeniä. Kolmen viikon koko kropan kestävyysharjoittelun jäljiltä lihakseni eivät enää olleet kipeytyneet treenien jälkeen, mutta ohjaaja keksi kyllä liikkeen, jolla sen sai aikaan. Lisäksi havaitsin, että keskivartalon lihakset ovat heikohkot.

Jokin sai minut kuitenkin ajattelemaan kaiholla tankoa ja rautaa, ja miettimään, olisiko noilla yksinkertaisuudessaan uljailla möhkäleillä jotain tarjottavaa minulle, vaikka olen jo, sanoisinko, aikuinen mies...

12 kommenttia:

Kumitonttu kirjoitti...

Tää sun uus-uskonnollisuutesi uusin ilmentymä - ohjattu liikunta - on käsitelty Penn&Tellerin jossain jaksossa. Kannattaa katsoa. Kuten varmaan arvaat, teille hihhuleille aika huonossa valossa...

Tiedemies kirjoitti...

Tiedän kyllä sen jutun, eli itse ilmiö on minulle täysin tuttu. Ohjatussa liikunnassa ei ole mitään lisäarvoa normaaliin liikuntaan verrattuna. Se ei ole sen tehokkaampaa tms.

Sen ainoa merkitys on psykologinen. Jos joku katsoo tai käskee, etenkin jos siitä on maksettu, on paljon vaikeampi luistaa treenistä. Sen ainoa etu on tämä, mutta tämän edun aliarvioiminen on paha virhe.

Lisäksi kuntoklubilla on hintaan sisältyvä lastenhoitopalvelu, saunat ovat aina lämpiminä, ja treenaaminen ennenkaikkea mukavaa.

Tässä ei sinänsä ole mitään uususkonnollisuutta, ellei nyt lähdetä jostain banaalista "kaikki on uskontoa"-läpästä, jolloin shakinpeluusta ruoanlaittoon kaikki voidaan esittää "uskonnollisena" touhuna.

Tomi kirjoitti...

Kumitonttu, vaikka skeptikko olenkin, täytyy sanoa, että Penn&Teller on surkea ohjelma.

He eivät esitä argumentteja vain möykkäävät (sinä tietenkin sitä mieltä, että niinhän minäkin teen, mutta minulla ei olekkaan TV-ohjelmaa).
Heidä ääriliberalistinen maailmankuva myös ällöttää.

Tiedemies kirjoitti...

Penn&tellerin tarkoitus ei ole argumentoida, vaan ärsyttää. minä pidän heidän liberaalista otteessaan, mutta ei niitä juttuja voi ihan täytenä totena ottaa.

Tomi kirjoitti...

TM voi olla, että he eivät olleet ihan tosissaan, mutta he ovat tuominneet mm. minipalkat, sosiaalturvan ja luonnosuojelun huuhaaksi.

Kumitonttu kirjoitti...

Penn&tellerin tarkoitus ei ole argumentoida, vaan ärsyttää.

No hoh! Herra on hyvä ja latoo vasta-argumentteja pöytään! Jos todella olet sitä mieltä, että he puhuvat BS, niin enemmän kuin mielelläni kuulen perusteluita! Toki heillä on provosoiva tyyli, mutta hehän näkyvätkin vain maksukanavilla, joita valtio ei SAA valvoa. Aikuinen ihminen kun Ameriikassa saa tilata telkkariinsa mitä haluaa. Toisin kuin Soviet Finlandissa.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllähän punttien nostosta voi olla hyötyä. Riippuu siitä kokeeko sen mielekkääksi. Ainakin kaikenlaisesta treeniin liittyvästä tullaan väittelemään vielä vuosikymmentekin päästä:)
Jos selkä tulee kipeäksi, syynä voi olla juuri heikot vatsalihakset. Tai tietyt liikkeet, kuten kyykky jne. Oikea suoritustekniikka kannattaa katsoa vaikkapa youtubesta.
Todistettevasti lihaskipuihin ja palautumiseen auttaa ehkä eniten alle puoli tuntia treenin jälkeen nautittu "hiilari&proteiinipommi".

Kumitonttu kirjoitti...

Kyllähän punttien nostosta voi olla hyötyä.

Ehdottomasti on hyötyä. P&T kritisoi sitä, että kuntoilu liitetään adonis-vartaloon ja siihen, että koulun football-kapteeniin liitettyihin ominaisuuksiin, joita ihmiset yrittävät tavoitella.

Kannattaa katsoa se jakso, turhaan minä yritän sitä kuvailla.

Evojeesus kirjoitti...

penkki, leuanveto, dippi, kyykky js maastaveto niin lähes koko kroppa on jo katettu.

GM kirjoitti...

Tomi: Lue Milton Friedmanin Free to Choose niin silmäsi avautuvat.

Tomi kirjoitti...

GM, mistä silmäni avautuvat, siitäkö, ettei P&T olekkaan paska ohjelma, vai siitä, että en pidä libertarismia toimivana ratkaisuna (ainakin demokratioissa) ?

Ja en tule lukemaan ko. kirjaa (jos en sitten löydä sitä ilmaiseksi, maksamaan en siitä rupea).

Tiedemies kirjoitti...

penkki, leuanveto, dippi, kyykky js maastaveto niin lähes koko kroppa on jo katettu.

No, näillä harjoituksilla treenasin aikanaan muutaman vuoden ja ihan hyvässä kunnossa pysyi. Selkä tuli välistä kipeäksi, ja kuten joku arveli, vika saattoi hyvin olla vatsalihasten laiminlyönnissä. Nyt treenaan keskikroppaa enemmän ja jätän noi maksimihommat nuoremmille...