Ostin eilen käymisastian. Illalla paloittelimme useamman kilon omenoita ja kaadoimme kuumaa vettä päälle. Käymisreaktiosta vastaavat ilmassa luonnostaan esiintyvät hiivat, enkä lisännyt niitä seokseen. Kaupasta saa toki hiivakantoja, joiden alkoholinsieto on korkeampi ja jotka toimivat nopeammin ja tehokkaammin kuin luonnossa esiintyvät kannat, mutta tarkoituksenani ei ole tehdä juomasta erityisen vahvaa.
Omenan sokeripitoisuus on kymmenen prosentin luokkaa. Jos omenoita oli kuusi kilogrammaa, tämä tarkoittaisi vain noin puolta kiloa sokeria. Jos sokerista puolet muuttuu alkoholiksi (C2H6O) ja hiilidioksidiksi (CO2), joiden suhteellinen massa siis on 46/44, niin alkoholia jää koko satsiin noin sata grammaa. Jos lopputuloksen tilavuus on seitsemän litraa, tämä tarkoittaisi hieman alle kahden tilavuusprosentin alkoholipitoisuutta. Jos sokerista kaikki muuttuisi alkoholiksi, se tarkoittaisi noin neljää prosenttia.
Juoma makeutetaan lopuksi. En tiedä, miten hyvää siitä tulee. Katsotaan.
4 kommenttia:
Esimerkiksi oluthiiva sopii mainiosti siiderihiivaksi, koska oluen ja siiderin tyypillinen alkoholipitoisuus on sama. Ns. turbohiivat tuottavat käsittääkseni etanolin ja hiilidioksidin lisäksi joitain pahanmakuisia yhdisteitä, joten varsinkin turbohiivat kannattaa tosiaan unohtaa.
Onko alkoholijuomien tai edes siman kotivalmistus sinulle ennestään tuttua? Sellainen perusjuttu kannattaa ainakin muistaa, että jos hiiva on hengissä pullotusvaiheessa ja juoman makeuttaa sokerilla, käyminen jatkuu pullossa. Se on usein oluen- ja siiderinvalmistuksessa tarkoituskin, jotta juomaan muodostuu pullossa hiilihappoa, mutta jos sokeria on liikaa, paine nousee liian korkeaksi ja pullo räjähtää. Sopivan sokerimäärän laskemiseksi löytyy kaavoja mm. kotiolutsivustoilta.
En kyllä suosittelisi sponttaanikäymistä. Syö pian bakteerit ja pahan maun tuottavat hiivat sokurisi.
Juu tuo homma on tuttu, ja sokerimäärän mitoitus tietty täytyy hoitaa hyvin. Mulla on myös hiivantappoaineita, mutta niiden käytöstä en oikein tiedä, ohjeita en ole viitsinyt vielä lukea... :)
Hyvä ohje, joka tosin on tarkoitettu oluelle:
http://www.pcuf.fi/~jarmala/0kkuute.html
Hiivantappoaineet eivät tässä tapauksessa toimi, koska silloin pullo pitäisi avata, jolloin myös kaivattu hiilidioksidi karkaa...
Jos haluaa makeutta, se tehdään säätelemällä keittoprosessia se. syntyy käymiskelvottomia sokereita - näin siis oluen kanssa. En tiedä, miten se siidereiden kanssa toimii, mutta oluessa keiton aikana säädellään lämpötiloja, jotta sokerin hajottavat sopivat entsyymit.
Lähetä kommentti