maanantai 13. lokakuuta 2008

Tuli tuli.

Työmiehet puhkaisivat katon viikonloppuna. Onneksi reikä tukittiin pian, poislukien savupiippu, joka nyt sojottaa taivaalle. Varaava takka nököttää komean näköisenä keskellä olohuonetta. Peltiseppää tarvitaan vielä, koska piippu pitää pellittää. Muuten on kaikki valmista. Nyt täytyy odottaa enää laastin kuivumista. Puutakin on tullut haalittua talveksi ihan kohtuullisesti, joten öljyä pitäisi palaa jonkin verran vähemmän kuin viime talvena. Tämä riippuu tietenkin kovastikin siitä, kuinka kylmä talvi on.

Lisäksi se riippuu siitä, missä määrin konvektio kuljettaa lämmön ympäri asuntoa. Lämmön lähde on keskeisellä paikalla ja poistoilmaventtiilit toisella puolella taloa; tämän pitäisi ainakin jossain määrin auttaa, mutta lämmin ilma saattaa kerrostua katonrajaan.

Puun polttaminen ei ole mitenkään kovin ekologista, jos vaihtoehtona on, että puusta tehdään vaikka huonekaluja, jotka eivät maadu. Mutta jos polttamisen vaihtoehtona on se, että puu maatuu tai mätänee, niin tase on plus miinus nolla. Miinus ne pienhiukkaset, jotka päätyvät omiin ja aapurin keuhkoihin.

Ei kommentteja: