maanantai 7. syyskuuta 2009

Le strategie de Calvados.

Keksin oivallisen käyttötarkoituksen niille tuhansille omenoille, joita puutarha tuottaa. Ongelmaksi muodostuu, että käyttötarkoitus ei välttämättä ole täysin laillinen. Käyttötarkoitukseen liittyy käymistuote ja fysikaalinen prosessi, joka tunnetaan tislauksen nimellä.

Mikä on, sanoisinko, maan tapa näissä asioissa? Laki käsittääkseni kieltää nautittavaksi tarkoitetun alkoholin tislaamisen kotioloissa, mutta tuskin kuitenkaan tislaamista sinänsä? Oikeasti minua ei kiinnosta tehdä päihtymykseen vaadittavia määriä kotipolttoista alkoholia, vaan ainoastaan testata konseptin toimivuus.

Katsokaas, täytyyhän sitä jotain taitoja olla, joilla voi ansaita myös sitten kun viidakon laki tulee...

Lisäys: Tietääkö joku Tampereelta kauppaa, josta saa laboratoriotarvikkeita? (=jalkoja, lämmittimiä, elkkapulloja, dekkoja, lasiputkea, tulppia jne., näille olisi muutakin käyttöä kuin tämä.)

9 kommenttia:

Markku kirjoitti...

Una strategia los calvados.

Alkuperäinen. Siinä on riimi ja sen voi kuvitella vaikkapa Fidel Castron intomielisesti mainostamaksi innovatiiviseksi keinoksi selviytyä imperialismin puristuksissa. "Los" on monikon maskuliinin määräinen artikkeli. Calvados on maskuliini mutta lause on kieliopillisesti outo, koska kirjaimellisesti se tarkoittaisi "Yksi strategia ne omenaviinat". Sanassa calvados ei myöskään ole monikon päätettä, joskaan en tiedä pitäisikökään, koska en yhtään espanjaa osaa.

kattoratsastaja kirjoitti...

Calvados -nimenkin käyttäminen on kiellettyä. Siksi Ahvenanmaalla tehdäänkin Ålvadosta.

Tiedemies kirjoitti...

Markku: muistin kyllä. laitoin ranskankielisen siksi, että Calvados on deparmentti Ranskassa. (Departmentit ovat hallinnollisia kokonaisuuksia, jotka ovat maakuntaa pienempiä mutta kuntaa suurempia, en löytänyt mitään järkevää suomennosta.)

(Calvados-nimeä ei tietenkään voi "oikeasti" käyttää mistään omenapontikasta, mutta kyllähän monet nimittävät miltei kaikkia kuohuviinejä shampanjaksi...)

Kysymykseni tuossa lopussa on kuitenkin täysin vakavissaan esitetty, ja siihen olisi kiva saada vastauksia, jos tietoja on.

Teemu kirjoitti...

Käytät sen serverifarmin ylijäämälämmön tislaukseen. Vesijäähdytyssarja ja tisle kiertoon. Calvados Grid, suomalaisittain pontikkahila.

Kaveri kertoi isälleen olleen 70-luvulla tietokoneohjattu pontikkatislaamo, jonka perheen tuntien uskon. Se tosin täytti koko kylpyhuoneen, mikä ei edistänyt parisuhdetta.

Tiedemies kirjoitti...

No, en missään nimessä ajatellut mitään litratolkulla tuottavaa pontikkatehdasta, vaan ajattelin lähinnä sellaisen, jolla tekee desilitran tai kaksi kerrallaan, eli jossa keittopuolella olisi sellainen parilitrainen astia.

Tuon tislejäähdytys- idean joku jo ehti minulle esittääkin. Muuten hyvä, mutta lämpötilat, joihin tisle pitäisi lämmittää, taitavat olla ihan karvan verran liian korkeita jäähdytystarkoituksiin.

Tiedemies kirjoitti...

Tarkemmin ajatellen, voisi ehkä yhdistää tislauksessa vaadittavan lämmitystehon ja jäähdytyksen jonkinlaisen Einsteinin jääkaapin avulla.

kattoratsastaja kirjoitti...

Bebekistä sai ainakin muinoin labratarvikkeita.

Jukka Aakula kirjoitti...

Jahas - onko tämä joku talousliberaali versio Koijärvestä ?

Tiedemies kirjoitti...

No, tämä on lähinnä pohdintaa. En ole rakentanut pontikkapannua, enkä todennäköisesti rakennakaan, koska sellainen on laitonta.

Kun kysyin "maan tavasta", niin kiinnostaa lähinnä se, että jos otan puolen litran keittopullon ja tislaan sillä kotisiideristä pari senttilitraa väkevämpää alkoholia, niin saanko sakot? Ilmeisesti saan ja ilmeisesti jo yrityskin on rangaistava, joten täytyy tyytyä siihen siideriin.