tiistai 22. marraskuuta 2016

More or less?

Eilen tein yllätyksekseni selkeästi uuden ennätyksen pystypunnerruksessa. En ollut virkeimmilläni enkä edes kovin optimaalisessa ravitsemustilassa. Tulos on tietysti nolon pieni, 3x62.5kg, mutta ennätys parani 3.5kg:lla. Tämä vain osoittaa sen, että subjektiivinen tuntemus siitä että onko väsynyt tms, ei todellisuudessa anna kovin luotettavaa kuvaa siitä mihin pystyy.

Painoni oli jatkanut laskemista, painoin enää 82.5kg. Tämä ihmetyttää myös. Vaihtelu tosin saattaa olla siitä, että viimeaikaiset punnitukset on tehty eri vaaoilla. Kotivaakani näyttikin 85.4kg; tiedän että se näyttää hieman ylimääräistä, mutta silti.  Uskoisin että pysty- ja penkkipunnerruksessa tulosten paraneminen on paljolti seurausta olkapääni kuntoutumisesta. Kehitys on ollut jäljessä muihin liikkeisiin nähden ja nyt nämä "ottavat kiinni".  Kyykyssä ja maastavedossa on menossa suvantokausi selkeästikin. Epäilen etten niissä pysty nostamaan tuloksia paljoa ellen syö riittävästi niin, että paino nousee.

Toinen vaihtoehto on, että lisään treenivolyymiä. Se on nyt ollut kyykyn osalta melko alhainen. Olen kyykännyt raskaasti kerran viikossa ja hiukan vain lämmitellyt muutoin. Nyt viikonloppuna tein ison volyymin treenin. Maastavedossa tein 531-ohjelman mukaisen kolmosviikon ohjelman, mutten saanut 155kg:ta nousemaan kuin kerran. Tavallaan siis epäonnistuin, sillä par-tulos kolmosviikolle on kolme toistoa. Tämän lisäksi tein suorilla jaloilla maastavetoja korokkeelta, "sikaniskoja" ja etukyykkyjä. Kokonaisvolyymi oli iso, mutta tuntuu että palauduin tällä kertaa todella hyvin.

Koko treenaaminen on kuin kellosepän työtä, raja ylikunnon ja hyvän treenivolyymin välillä on hiuksenhieno. Silti kun jotkut kaverit toppuuttelevat ja kehottavat toistuvasti hillitsemään treenaamista, tekisi mieleni sanoa välillä pahasti. Siedän paternalismia huonosti.

2 kommenttia:

H-baari kirjoitti...

Millä fiksasit olkapääsi? Itse olen myös käynyt kuntosalilla pitkästä aikaa mutta toisen hartian/olkapään alueella on selvää arkuutta mikä on haitannut pysty/penkkipunnerrusta. Epäilen supraspinatuksen ja hauiksen jänteen yhteenhankausta.

Tiedemies kirjoitti...

Yksinkertaisin vastaus kai olisi: Syömällä.

Rippetoelta kysyin kuntoutukseen neuvoa puolisen vuotta sitten, kyselin että mitä voisi olkapäälle tehdä kun aina se kipeytyy. Vastaus oli että hanki lisää massaa niin se paranee.

Koska olin kokeillut suunnilleen kaikkea muuta, niin kokeilin. Ja se toimi. Noin 7 kiloa massaa lisää on auttanut paljon. Otan ehkä vielä viisi, eli sinne hiukan alle 90 kiloon, BMI 26-27 paikkeille. Se on tilastollisesti BMI joka on terveellisin pitkällä aikavälillä.

Kuntoutusohjelma oli sellainen, että tein pystypunnerrusta melko kapealla otteella. Teknisesti on äärimmäisen tärkeää, että kun tanko ohittaa pään, niin hartiat vedetään taakse ja ylös, eli noston loppuosa tehdään pitkälti epäkkäillä.

Tämän lisäksi sitten tein penkkiä vain hyvin kevyillä painoilla ja keskittyen siihen, että lavat pysyvät tiukasti yhdessä. Jonkin verran treenasin painolla ja kuminauhalla myös ulkokiertoja. Lämmittelen ulkokiertäjät nykyisinkin aina huolella ennen nostelua. Ei hapoille.