maanantai 11. huhtikuuta 2016

Texas-viikko II

Ensinnäkin pahoittelen lukijoilleni sitä, että blogini on muuttunut enemmän jonkinlaiseksi fitness-blogiksi, ja vähemmän alkuperäisen tavoitteen mukainen. Kirjoitan asioista jotka ovat pinnalla ajattelussani ja analyyseissäni, ja tällä hetkellä mielenkiintoni kohdistuu paljolti näihin kuntoiluasioihin.

Aloitin tänään toisen viikon Texas-menetelmää. Muokkasin hieman volyymipäivää. Tämän päivän treeni:
  • 5x5x110kg kyykkyä. Nostin intensiteettiä 5 kg, koska perjantain kolmoset olivat tavattoman keveitä. Nytkään eivät viimeiset toistot menneet aivan viimeisillä mehuilla, joten lisäys ei ollut huono. 
  • (8+6+5)x62.5kg vinopenkki. En halunnut vetää kahta viimeistä loppuun saakka, koska päätin ottaa volyymipäivään myös pystypunnerruksen. En olisi varmaan saanutkaan kyllä enempää, kutonen toisessa sarjassa meni höyryillä, joten jätin suosiolla kolmannen vitoseen. Taidan jatkossa tehdä 3x5 suosiolla. 
  • 3x5x87.5kg soutua. Tein itseasiassa lisäksi yhden sarjan 82.5kg:lla vahingossa. Tajusin vasta kun olin sen tehnyt että siinä oli viisi kiloa liian vähän, joten lisäsin ja tein kolme sarjaa oikein. Vähän ylimääräistä volyymiä... Tuntuu nyt hartioissa ja lavoissa kyllä. 
  • 5x3x55kg raaka rinnalleveto. Kädet ovat aika jäykät, mutten ota silti kyykyllä vastaan. Sain vinkin että jos vähän joustaa alle, niin saa paremmin painon kyytiin. Vedän mieluummin raakana, mutta harkitsen. Tässä muuten hengästyy vaikka tekee vain kolmosia ja tämä on 10 kiloa alle sen mitä "pystyn" (huonolla tekniikalla) vetämään rinnalle. 
  • (8+6+5)x40kg pystypunnerrus. Pelleilin vähän, joten tein myös prässin samalla setillä kuin vinopenkin.
Volyymipäivän hartialinjan volyymi on massiivinen nyt. Ei siis "massiviinen" siinä mielessä että painot olisivat järin suuret mutta toistoja tulee. Kyykyssä nostetaan 2750 kiloa yhteensä, joten kyllä minun kokoisellani pikkumiehellä jalat väsyy. Selkä kyllä tuntuu kestävän. Treeniin meni melkein puolitoista tuntia koska kyykyssä en pysty noilla painoilla tekemään alle 5 minuutin palauttelulla. Enkä muitakaan juuri alle 3-4 minuutin. No, rinnallevedossa pari minuuttia riittää yleensä. Olin treenin jälkeen pitkästä aikaa todella poikki, mitä pidän hyvänä asiana, koska kyllä kerran viikossa saa väsyttääkin.

Stressi-adaptaatiosyklissä siis ideana tässä on, että maanantaina vedetään "mehut pois". Ei minään totaalisena rääkkinä, mutta niin että elimistö kokee stressin josta sen on toivuttava. Toipumiseen on aikaa 96 tuntia, ja sen päätteeksi pitäisi olla tapahtunut "ylikompensaatiota" sen verran, että voidaan tehdä intensiteettipäivän kovilla painoilla suoritus joka "opettaa" lihaksille uuden maksimin. Tästä toivutaan sitten 72 tuntia seuraavaan volyymipäivään.  Keskiviikon kevyt päivä ehkäisee jäykistymistä ja liiallista tottumista lepoon. Volyymipäivän jälkeen väsyttää pari päivää, keskiviikkona ollaan jo toipumassa, ja kevyt treeni antaa toipumiselle potkua, ja perjantain intensiteettipäivä tarjoaa toisenlaisen stressin.

Näin siis teoriassa. Ensimmäinen viikko tuntui toimivan, mutta ei tästä pysty sanomaan mitään ennen kuin ehkä viitisen viikkoa on kulunut. Sitten voi jotenkin kartoittaa onko edistys lähtenyt uudelleen käyntiin.

Ei kommentteja: