Yksinkertaistan merkintää niin, että (ABC) tarkoitaa tilannetta jossa A=T, B=F ja C=S. Vastaavasti (CBA) tarkoittaa C=T, B=F, A=S. Alkutilanteessa mahdollisia vaihtoehtoja ovat kaikki kuusi: {(ABC), (ACB), (BAC), (BCA), (CAB), (CBA)}. Meidän tehtävänämme on selvittää mikä näistä pätee.
Lunttasin vastausta sen verran että Boolos käytti kysymystä Q(A,B): "Onko niin, että A=T jos ja vain jos B=S jos ja vain jos da=kyllä". Loogisesti tämä kysymys toimii niin, että jos väittämien A=T ja B=S totuusarvot ovat samat, niin vastauksen totuusarvo on sama kuin väittämän "da=kyllä" totuusarvo. "da" käyttäytyy siis vastauksena "kyllä" riippumatta siitä kumpaa se tarkoittaa.
Jos tämä kysymys esitetään olennolle A joka ei ole S, niin vastaus on "da" tasan silloin kun B=S. Vastaus "da" siis sulkee pois vaihtoehdot joissa C=S pätee.
Vastaavasti vastaus "ja" tarkoittaa että B ei ole S missään tapauksessa: Jos A=S, niin B ei voi olla S. Jos taas A=T, niin A puhuu totta, joten väittämä B=S ei voi olla totta, koska "ja" toimii "ei"-vastauksena. Jos taas A=F, niin A valehtelee. Yhdistelmä A=F ja B=S johtaisi vastaukseen "da", joten vastaus "ja" tarkoittaa että B=S ei päde.
Näin siis saamme kaksi tilannetta, riippuen siitä, mikä A:n vastaus kysymykseen Q(A,B) on:
- "da": {(ACB),(CAB),(CBA),(BCA)}
- "ja": {(ABC),(BAC),(BCA),(CBA)}
Oletetaan että saimme vastauksen "da". Koska C ei ole satunnainen, tiedämme että voimme kysyä C:ltä kysymyksen joka sulkee neljästä vaihtoehdosta kaksi pois, ja viimeisellä kysymyksellä saamme poistettua näistä toisen. Kysymys Q(C,B) näyttäisi lupaavalta, sillä vaihtoehdoissa on kaksi tapausta joissa B=S pätee. Tämä sulkisi joko ne pois tai rajaisi vastauksen niihin. Nimittäin, jos C=T, niin tämä vastaisi totuudenmukaisesti. (Huomatkaa, "da" tarkoittaa koodauksen ansiosta "kyllä" riippumatta siitä mikä sanojen merkitys todella on). Tällöin "da" tarkoittaisi vaihtoehtoa (CAB) ja "ja" vaihtoehtoa (CBA). Jos taas C=F pätee, niin "da" tarkoitaisi vaihtoehtoa (ACB) ja "ja" vaihtoehtoa (BCA). Koostamme nämä yhteen ja saamme:
- "da": {(CAB),(ACB)}
- "ja":{(CBA),(BCA)}
No nyt tämä on ratkaistu. Myönnän että se oli vaikea. Jouduin lunttaamaan vastausta, mutta heti kun näin kysymyksen Q muotoilun, niin läimäisin itseäni otsaan, koska vastaus on niin "itsestäänselvä". Logiikkaa harrastaneena tämän "algoritmin" näki melkein suoraan, mutta silti meni hetken aikaa että kysymysten esittämisen algoritmi oli selvä itselleni.
Kuten aina sanon opiskelijoilleni: Yksinkertaiset asiat ovat vaikeita.
3 kommenttia:
Miten niin maailman vaiken logiikkapulma? Onhan esim. matematiikassa paljon ratkaisemattomia konjektuureja (esim. Riemannin hypoteesi). Eikö ne ole vaikeampia?
"Pulma" on suomennokseni sanalla "puzzle". Riemannin hypoteesi ja vastaavat ovat sitten ihan eri asioita; Näissä ratkaisu ei ole mikään varsinainen tutkimuskysymys. Kaikki nämä logiikkapulmat ratkeavat suhteellisen helposti jos ne formalisoi, kuten tässä näkyy.
Nimitys ei ollut omani.
Tuo tehtävä itsessään on hankala, yritin sitä kanssa ja jouduin lunttaamaan.
Lähetä kommentti