perjantai 21. elokuuta 2015

Viikon saldo

Sain teslakäämin tuunattua, mutta kipinä jäi aneemiseksi. En oikein tiedä mikä on syy. Ensimmäinen vedokseni toisiosta oli muutama sata kierrosta hätäisesti vessapaperirullan ympärille, palanen kolapullon pohjaa alumiinifoliolla päällystettynä sen päällä "donitsin" virkaa noudattamassa. Kondensaattorina käytin mikron omaa konkkaa, ja värähtelijän taajuudesta ei ollut hajuakaan. Kyseinen rakennelma tuotti yhtä hyvän kipinän kuin tuhat kierrosta, huolellisesti tehnyt ja suunniteltuna, tasainen ja hyvin tehty toisio ja donitsi + tuunattu ja oikein mitoitettu kondensaattori.

Ainoa ohje jota rikoin, oli se, että toisiokelalla korkeuden ja paksuuden suhde pitäisi olla noin 5:1 paikkeilla; Omani oli paljon ohuempi, sillä järkeilin, että haluan saada sen induktanssin isommaksi, jolloin samalla lankamäärällä korkea ja kapea kela tuottaa isomman induktanssin, koska siinä on enemmän kierroksia. Tämä järkeily oli oikein induktanssin osalta, mutta kipinät jäivät pieneksi. Ymmärrän resonanssin teorian varsin hyvin, ja ymmärrän, miksi kytkentäkerroin on hyvä olla melko pieni, ja niin edelleen. Sensijaan en täysin kykene ymmärtämään miten kelan paksuuden ja pituuden suhde vaikuttaa asiaan. Mutta seuraavassa vedoksessa aion noudattaa kansanviisautta jälleen.

Treenin osalta viikko oli paluuta arkeen:
  • Sunnuntaina 3.8km 18 minuuttiin vihdoinkin, eli 4:44/km. Sain vielä kirityksen, eli viimeinen kilometri noin neljään minuuttiin. Tämän viikon aikataulu ei valitettavasti ole (vielä) sallinut muita juoksuja.
  • Maanantaina 5x5x80 kyykky, 5x5x62.5 penkki, 3x5x62.5 soutu.  Lämmittelyä ja alkiun pääsyä.
  • Keskiviikkona 3x5x110 kyykky, 3x5x40 pysty, 1x5x110 mave. Nosto tuntui suhteellisen kevyeltä, mutta koetan päästä takaisin kehityksen makuun isoissa nostoissa. Pystypunnerruksessa joutuu kaventamaan otetta. Turhamaisuuttani lisäsin hauiskääntöjä pari, mutta ei puhuta siitä...
  • Tänä aamuna 3x5x112.5 kyykky, 5x5x65 penkki, 3x3x50 rinnalleveto, 3x5x65 soutu. Tein penkin, cleanin ja soudun supersettinä, jossa C-P-C-P-C-P-S-P-S-P-S, lyhyillä lepotauoilla, pisin lepo tuli kohtaan jossa cleani vaihtui soutuun, kun lisäsin painoja. Tuli hiki, mutta syke ei noussut kovasti. Clean ja soutu ottavat jonkin verran penkin "vastavaikuttajiin" joten tämä tuntui toimivan ihan OK, eräänlaisena supersettinä. 
  • Tänään voisin illalla mennä pienelle ylämäkilenkille tai vaihtoehtoisesti pidemmälle rauhalliselle hölkälle, ja viikonloppuna taas kellottaa sen 3.8km lenkin.
Yleisestiottaen oivalsin myös yhden juoksua hidastavan tekijän; kun katsoin nopeimpia aikoja parin vuoden takaa, tajusin myös että painoni oli silloin ollut nykyistä noin 6 kiloa vähemmän, ja nyt kun painoni on pudonnut nelisen kiloa, juoksunopeus on myös kasvanut. Eli "tankkimainen" askellus voi johtua kyykkäämisen sijaan yksinkertaisesti siitä, että painoin enemmän.  Ravitsemuksen seuraamiseen otin tosiaan käyttöön MyNetDiaryn kokeeksi. Sen paras puoli on suuri tietokanta erilaisia ruokia ja niiden ravintosisältöjä.
  • Maanantai 2464kcal,  makrot 37/34/29 (rasva, hiilihydraatti, proteiini). 
  • Tiistai 1837kcal, 29/44/27. En jaksanut mättää rahkaa ja lounaalla söin leipää.
  • Keskiviikko 2054kcal 33/39/28
  • Torstai 1531kcal, 33/42/25
Olen vetänyt lepopäivät vähän liian suurella kalorivajeella, erityisesti eilisen. Missään vaiheessa ei ole ollut sellainen olo että tekisi mieli syödä jotenkin erityisen paljon. Paino on vähentynyt tasaisesti; tavoitteena ei ole painonpudotus, vaan se, että rasvakerroksen kertyminen vähenee. Kolmessa viikossa paino on vähentynyt noin kolme kiloa. Niin kauan kun nostelussa tapahtuu kehitystä ja toipuminen on hyvällä tolalla, en ole huolissani siitä jos tulee syötyä vähemmän. Vertailun vuoksi, kun joinakin päivinä keväämmällä laskin syömäni kalorit, ne olivat parhaimmillaan 3500 ja yli.

Aloin työstää omaa android-applikaatiota joka integroisi kaiken tämän datan, mutta sellaiseen menee vielä aikaa. En tiedä viitsinkö sitä koskaan tehdä valmiiksi, sillä luennot alkavat ja on paljon muutakin tekemistä. 

3 kommenttia:

Feyris Nyannyan kirjoitti...

viikon saldo; oksensin kotiviiniä keskiviikkona. tänään, yritin saada ring modulatorin/oktaavipedaalin kuulostamaan hyvältä säröbassokitarasoundin kanssa. tulokset olivat odotettuja. mahalaukusta asti vääntää, mutta tuntuu että koko lantiopohja räjähtää eloon. 60 watin vahvistin riittää jopa. kuin jonkunnäköinen piledriver murskaisi sielua, etenkin voimasoinnuilla soitettuna (en tiedä mikä on piledriver suomeksi. paaluttaja? kuulostaa joltain vammaiselta rokkarin taiteilijanimeltä. paaluttaja... jeesus :D huoh..)

Tiedemies kirjoitti...

Hieno homma. :)

Teemu Rovio kirjoitti...

Onkohan liian kapealla ja korkealla käämillä huono Q-luku?

http://www.engineering.dartmouth.edu/inductor/papers/aspectratio.pdf