perjantai 17. huhtikuuta 2015

Kingsman: Prinsessa ja Herne (feministien nenässä)

Kävin eilen katsomassa elokuvan Kingsman. Elokuvan takana on paljon samoja kavereita kuin joidenkin vuosien takaisessa höpsöilyssä Kick-Ass. Elokuvien samankaltaisuus oli mielestäni silmiinpistävä, ei niinkään muutoin sisällöillisesti, mutta väkivallan surrealismi on molemmissa vahvasti läsnä.

Elokuva teki pilaa agenttielokuvista, pitkälti nojaten useampaankin Bond-trooppiin. Pidin siitä, että sekä teknologiapohjaisen tiimityöskentelyn (tyyliin Mission Impossible)  ja sooloilevan pistoolisankarin (Bond yms) karikatyyrejä heiteltiin edestakaisin.

Luin elokuvan nähtyäni useamman arvostelun elokuvasta ja sanallasanoen järkytyin siitä, mikä elokuvassa oli saanut huomiota. Sivuutetaan nokkela sanailu englantilaisesta luokkayhteiskunnasta, taloudellisen eriarvoisuuden, perheväkivallan ja seksismin pureva kritiikki. Sivuutetaan ekoterrorismin ja elitismin liittävä nerokas monitasoinen irvailu niin "kapitalisteille" kuin viherhörhöille. Sivuutetaan kokonaan päähenkilön selkeästi korkea moraali ja hänen kiusallisuuteen asti kunnioittava ja suojeleva suhtautumisensa kaikkiin naispuolisiin hahmoihin elokuvassa -- mukaanlukien pahiksen naispuolinen henkivartija/murhaaja/sihteeri, jonka naiseudesta ei kertaakaan tehty pilaa eikä -- vaikka näyttelijävalinta huomioonottaen se olisi ollut sangen helppoa -- minkäänlaista ylierotisoitua tissi/pylly-trooppia kireissä trikoissa. Sivuutetaan myös se, että ainoa seksuaalinen vihjailu jota elokuvan miespuoliset hahmot ylipäätään harjoittivat, esitettiin todella sellaisena mitä se useimmiten feministien kirjoissa on, brutaalina vallankäyttönä ja alistamisena.

Sensijaan kiinnitetään huomio yhteen vitsiin. Tässä on hieman spoileria: Elokuvan lopussa päähenkilö lupaa vapauttaa ruotsalaisen prinsessan (!!!) pahiksen vankilasta; hän hienovaraisesti kysyy saisiko mahdollisesti suukon jos vapauttaa prinsessan. Tämä vastaa (hiukan siistien) että "jos hoitelet pahiksen, saat vetää kakkoseen."  Pahiksen hoideltuaan, päähenkilö nappaa Bond-elokuvien hengessä shampanjapullon ja kaksi lasia, ja palaa prinsessan luo.

Tämä on nyt useammassa feministien kirjoituksessa tulkittu niin, että päähenkilö on sitten kuitenkin misogyyni, sika, irstailija, ja halveksuttava (kuten kaikki valkoihoiset miehet tietenkin ovat). Pidän tätä varsin kummallisena asiana; elokuvassa on kaksi hahmoa jotka roisisti ja suoraviivaisesti puhuvat seksistä: Ruotsalainen prinsessa sekä niljakas, iljettävä gangsteri. Kaikki muut ovat enemmän tai vähemmän pidättyväisiä tai aseksuaalisia. Päähenkilökin on täysin viaton siihen asti kun prinsessa itse ehdottaa aristokraattista kanssakäymistä, ja suorastaan häkeltyy tämän ehdotuksesta.

En ymmärrä tulkintaa lainkaan. Minusta vitsi oli kaikessa yllättävyydessään aivan murhaavan hauska, hieman samassa hengessä kuin Burn After Reading ja "Oh my god, that's fantastic".  Elokuva ei olisi uskollinen bond-troopeille ilman loppukohtausta jossa hieman tirkistellään, ja jos siinä nyt näkyvät pakarat -- kuinka monessa elokuvassa ei sellaisia näy? -- niin mikä ihme tästä tekee jotenkin loukkaavan? Yhdessäkin arvostelussa todettiin että "Miten on mahdollista että päähenkilö käyttäytyy näin epäkunnioittavasti kun elokuvassa muuten hän on niin herrasmiesmäinen?" Siis WTF: Päähenkilölle ehdotetaan seksiä ja tämä -- oletettavasti -- suostuu, ja tämä on sitten epäkunnioittavaa ja naisia alistavaa? Tämä tulkinta on vinksallaan, sillä selkeästi nainen tässä -- kuninkaallinen vieläpä -- on aloitteentekijä, ja nuori herrasmies hieman häkeltynyt tarjouksesta.

Toinen asia josta ilmeisesti oli otettu herneitä nenään oli se, että pahis oli musta. Bond-pahisten trooppejahan tässäkin irvailtiin. Pahiksen puhevika, lippalakki ja täydellinen tyylitajun puute -- kuin myös ihonväri -- olivat kaikki melko suoraviivaisia inversioita Blofeldeistä ja vastaavista.  Samuel L. Jackson hahmona joka kammoaa väkivaltaa oli myös monitasoinen huvittava valinta. Onko niin, että nykyisin kaikissa elokuvissa pitää olla poliittisesti korrekti tasapaino etnisiä ja sukupuolisia vähemmistöjä?

Tsiisus. Minusta elokuva oli hauska. Jos joku on eri mieltä, niin saa olla, ei siinä mitään, mutta se että joku vääntää tästä heteronormatiivisen, seksistisen ja rasistisen elokuvan, jota pitää paheksua, se on jo parodiahorisontin tuolla puolen. Tavallaan se on osa hauskuutta, tietenkin.

Ei kommentteja: