torstai 8. marraskuuta 2012

Kerho.

Kuten lukijat jo tietänevät, olen palaamassa Suomeen maaliskuussa.

Yksi asia, joka on kypsynyt täällä ollessani mielessäni, jonka ajattelin Suomessa aloittaa, on järjestää lapsille kerhotoimintaa. Omat lapseni ovat nyt siinä iässä, että he tykkäävät tehdä kaikenlaisia "kokeita". Nuorempi poika istutti joukon erilaisia kasvien siemeniä ruukkuhin ja seurailee miten ne kasvavat; osa ei itänyt ja osaan ruukuista ilmestyi jotain iljettäviä toukkia. Niitä oli sitten kiva tiirailla suurennuslasilla.

Siksi ajattelin että voisin aloittaa "tiedekerhon" 6-10 vuotiaille lapsille. Idea on yksinkertainen. Kokoontuisimme kerran viikossa. Jokaisella osallistujalla on oma projekti; projekti voi olla myös ryhmätyö. Projektin alussa opiskellaan vähän taustatietoa, sitten mietitään jokin tutkimuskysymys, mietitään metodi ja aloitetaan projekti. Projektin edetessä tehdään muistiinpanoja, ja lopuksi laaditaan tuloksista raportti. Projektin sopiva pituus voisi olla kahdesta kolmeen viikkoa. Esimerkkiprojekti voisi olla esimerkiksi tutkia, minkälaisissa oloissa herneenverso kasvaa nopeimmin. Laitetaan kolme hernettä kasvamaan kolmeen eri ruukkuun, joissa on esimerkiksi erilaista maa-ainesta. Jokainen kastelu kirjataan ylös lapulle, ja versot mitataan vaikkapa kaksi kertaa viikossa.

Muita projektien aiheita voisi olla vaikkapa erilaisten paristokäyttöisten sähkölaitteiden sähkönkulutuksen mittaaminen tai erimerkkisten paristojen energian mittaukset, tietyllä metsäalueella elävien lintu-, kasvi- tai hyönteislajien lukumäärän arvioiminen tai tiettyjen lajien tunnistaminen, jonkun planeetan radan määrittäminen, jne, tietenkin lapsen ikäkausi, taipumukset, mielenkiinnon kohteet, jne huomioiden. Kerhossa siis tarjottaisiin neuvoja ja taustatietoja, ohjeita, jne näiden tutkimusten tekemiseen.

Kerho voisi kokoontua autotallissamme kerran viikossa, ajattelin pyytää muitakin vanhempia mukaan, ja hankkia erilaisia välineitä joita tutkimuksissa voi käyttää: Mikroskooppi,  koeputkia ja keittopulloja, yleismittari, mikrometriruuvi, mittanauhoja, vaaka, vatupassi, kiikarit, jne. Osa näistä on jo, osa pitää hankkia ennen aloittamista.

Onko kenelläkään lukijoista kokemusta tällaisesta?

5 kommenttia:

Juha kirjoitti...

Ei kokemusta, mutta yritä kehittää ideaa jollakin tapaa Mythbustersien suuntaan. Lapsilla(kin) - tai varsinkin niillä - on kaikenlaisia uskomuksia, joiden todenperäisyyttä eivät osaa arvioida kuten aikuiset. Etsikää sellaisia ja tutkikaaa asia kokeellisesti. Tunnet varmaan Mythbustersin?

adeus kirjoitti...

Näin internet-aikana netti on täynnä hyviä esimerkkejä. Esimerkiksi Steve Spanglerin Youtube kanavat Sick Science!, TV ja Spangler Effect sisältää runsaasti lapsille suunnattuja tiedekokeita/leikkejä.

Tiedemies kirjoitti...

Adeus, kiitos, hyvä idea.
Tästä tuli mieleen, että varmaan olisi kiva tehdä jotain nopeasti helposti toteutettavia juttuja noiden videoiden hengessä, ja sitten tehdä joku pidempi projekti sitten joka jatkuu viikosta toiseen ja jota voi seurata sitten.

IDA kirjoitti...

Tämä on hyvä ja kaunis idea, joka toivottavasti toteutuu.

Itselläni on kokemuksia vain urheiluseuroista ja ne ovat pääosin positiivisia. Jos jotain osaan neuvoa, niin vanhemmat voisivat välttää pönötystä ja antaa junnujen, sääntöjen puitteissa toki ;), hoitaa hommia.

Trie Trei kirjoitti...

Luulen, että lapset innostuisivat enemmän rakenteluprojektista kuin tiedeprojektista. Siinä saa enemmän konkreettista aikaan ja tiede sitten tulee enemmän sivutuotteena fysikaalisen todellisuuden asettaessa rajat sille mitä voi rakentaa ja mitä ei.