maanantai 6. elokuuta 2012

Oikeus ja kohtuus.

Kirjoitin viime viikolla tekstin otsikolla "Oikeiston petos", mutta poistin sen julkaisun jälkeen, eikä sen palauttaminen näemmä onnistu. Poistin tekstin, koska koin sen olevan puuduttavaa vanhan toistoa. Olen jäänyt jumiin tiettyyn kirjoitus- ja ajattelutapaan ja haluan siitä eroon. Tekstin idean voi tiivistää niin, että tosiasiat ovat sitä mitä ne ovat, ja että pääsääntöisesti poliittiset motivaatiot uskoa tosiasioista muuta ovat aivovamma. En jaksa toistaa tätä enää, joten en edes yritä rekonstruoida tekstiäni. Kaikki tietävät kuitenkin mitä siinä sanottaisiin.


Kirjoitan tällä hetkellä kahta paperia, joiden pitäisi lähteä ensi viikolla. Siksi en jaksa kirjoittaa oikein mitään blogitekstejä. Eräs lukija esitti minulle toiveen että kirjoittaisin vuosien tauon jälkeen jotain scifiä. Luonnostelinkin taannoin paria tarinaa, mutten ole saanut aikaiseksi aloittaa varsinaista kirjoittamista.

Joten, kuiva kausi tällä blogilla jatkunee.

6 kommenttia:

Jaska Brown kirjoitti...

Harmi kun poistit tekstin. Olin kirjoittanut siihen kommentin, mutta teksti katosi bittiavaruuteen. Ehdin vähän siteerata, joten voit deletoida tämän kommentin, mikäli et halua siitä edes pätkiä näkyviin.

Ihmiset ovat pääsääntöisesti väärässä tavoilla joita vastaan argumentoiminen on turhaa. Kun ihmisten uskomukset tosiasioista ovat alisteisia heidän käsityksilleen hyvästä elämästä tai arvoista, on oikeastaan ihan sama, mitä nämä arvot lopulta ovat, keskustelu ja vänkääminen on täysin turhaa. Maailma on tarkalleen sitä mitä se on; meillä on käsityksiä siitä miten ns maailma makaa, ja osa näistä käsityksistä on virheellisiä, osa vähemmän virheellisiä. Tämä virheellisyys, epätarkkuus jne, on paljolti seurausta siitä, että ihmisten ymmärrys perustuu abstraktioihin, jotka eivät koskaan täysin istu tosiasioihin.
Tämä tiivisti asian täydellisesti ja tunnustan häpeäkseni, että syyllistyn valitettavan usein tuollaiseen itsekin. On totta, että olet sanonut samat asiat ennenkin, mutta tuo kiteytti oleellisen ja siksi siteerasin.

Kumitonttu kirjoitti...

tosiasiat ovat sitä mitä ne ovat

Totta kai, ja keskeinen haaste liittyykin niistä seuraavien toimenpiteiden analyysiin. Esimerkiksi: tosiasia (taloudellinen epätasa-arvo), analyysi (hallituksen pitää poistaa taloudellinen epätasa-arvo), toimenpiteet (verotuksen kiristäminen). Luonnollisesti analyysi ja toimenpiteet voisivat olla muitakin.

Vasemmiston ongelma ei niinkään ole virheellinen analyysi ja huonot toimenpide-ehdotukset vaan se, että kaikki pitää tehdä kiireessä ja pakottaa toisinajattelijat mukaan.

IDA kirjoitti...

Ehdin nähdä :D

Ihan mielenkiintoinen teksti, eikä olisi kannattanut poistaa. Tosin on totta, että asioiden toistuminen alkaa helposti ottamaan itseä päähän. Ei ehkä kuitenkaan välttämättä lukijaa.

Itse aion etsiä uusia näkökulmia todistamalla, että No-Ought-From-Is ( NOFI ) on väärin ja pitäisi mieluummin olla OFI ainakin siinä mielessä, että riippumattomien tosiasioiden tilasta pitäisi johtaa mitä voidaan tehdä, ellei sitä miten pitäisi olla. Kyllä maailmassa pohdittavaa riittää. Tsemppiä ;)

Kari Visala kirjoitti...

Joku versio tuosta tekstistä näkyy Google readerissa. Voin laittaa tekstin kommenttiin, jos tiedemies sitä tarvitsee.

Tiedemies kirjoitti...

Kiitos, sain sen jo. Voin laittaa sen takaisin. Kuten totesin, olen väsynyt samojen asioiden toistamiseen.

Tomi kirjoitti...

TM, saman jauhaminen on kaikista hauskinta. Siinä ei tarvitse aivoja ajattelulla rasittaa.
´
Oikeiston haukkuminen on tervetullutta tässä blogissa, sitä ei ole liiemmin esiintynyt.