maanantai 15. syyskuuta 2008

Vaurauden kirous.

Väitän, että Rent-seeking on merkittävin syy siihen, että julkinen sektori tai mikä tahansa muu riittävän iso organisaatio aiheuttaa usein enemmän ongelmia kuin ratkaisee. Jos jossakin on vaurautta, jota voi jakaa keskittymällä sillä pelaamiseen, niin voimavaroja käytetään silloin tämän olemassaolevan vaurauden hankkimiseen uuden luomisen sijaan. Siksi melkein kaikki luonnovaroiltaan rikkaat kehitysmaat ovat ja tulevat varmasti pitkään olemaankin köyhiä.

1 kommentti:

Mikko kirjoitti...

Isossa tulosohjautuvassa mutta käytännössä monopoliorganisaatiossa töissä olleena olen taipuvainen ajattelemaan samalla tavalla.

Sanoisin, että isojen yritysfuusioiden perusteluna käytetty synergia käytännössä tarkoittaa nimenomaan suuren koon mukanaan tuomia parempia mahdollisuuksia manipuloida toimintaympäristöä: pakottaa yritykselle verohuojennuksia, dereguloida toimialaa, nuijia kilpailijoita pois ja niistää asiakkaita palvelemisen sijaan. Saatu "synergiaetu" on niin suuri, että se kannattaa vaikka suuruus tuo mukanaan todella paljon jähmeyttä ja asiakastyytymättömyyttä.