torstai 17. marraskuuta 2016

Tasanko

Kyykkytulokseni ovat olleet "jumissa" nyt jo kesästä asti. Näyttää siltä, että ainoastaan aggressiivinen bulkkaus mahdollistaa kyykkäämisen kehityksen. Tämä on hiukan sääli.

Kyykkäsin 142.5kg yhden toiston heinäkuun puolivälissä. Tein saman kaksi viikkoa sitten. Eilen en saanut tavoittelemaani kolmea toistoa 138kg:lla, vaan tulos jäi yhteen. Yksi ongelma, joka syö tuloksia on refluksi. Mitään varsinaista GERD:iä minulla ei ole, eikä tämä ongelma vaivaa minua (ellen ylensyö tms) yleensä, mutta raskaissa kyykyissä ylösnousuvaiheessa vatsaontelon paine kasvaa niin suureksi että vatsalaukun sisältö nousee ruokatorveen.  Jostain syystä tämä synnyttää refleksin mennä "kippuraan"; vaikka pystyn sitä vastustamaan, niin kyykystä en pääse enää sen jälkeen ylös. Tästä syystä minulla sitten on viime aikoina jääneet raskaammat työsarjat yksittäisiksi toistoiksi.

Asiaa voisi korjata ehkä luopumalla vyön käytöstä. Kyykkään noin 10-15kg vähemmän ilman vyötä, mutta ehkä tämä nyt täytyy vaan hyväksyä.

Ohjelmani on viimeaikoina ollut suunnilleen seuraavanlainen:

Päivä 1: Pystypunnerrus 531, vinopenkki käsipainoin 3x10, leuanveto 3xMaksimitoistot
Päivä 2: Lämmittelyyn raaka tempaus kakkosia nouseva sarja, Kyykky 531, Power Shrug 3x5
Päivä 3: Penkkipunnerrus 531, vinopenkki käsipainoin 3x10, leuanveto 3xMaksimitoistot
Päivä 4: Lämmittelyyn raaka rinnallevetoa kakkosia nouseva sarja, Maastaveto 531, vatsalihakset.

Painonnostokurssi päättyi viime lauantaina järjestettyyn pienimuotoiseen ja leikkimieliseen kisaan. Punnituksessa yllätyin, koska painoni oli 83,9kg, mikä oli liki 3 kiloa vähemmän kuin edellisessä punnituksessa; pudotus ei ole suuri mutta olisin ollut vähemmän yllättynyt jos paino olisi hiukan noussut.

Tempaus onnistui kisassa hyvin, tein henkilökohtaisen ennätykseni, 60kg. Se meni kyllä aivan "raakana", eli en juuri mennyt tangon alle kykkyyn. Yritykseni olivat 48, 54 ja 60, valmentajan suosituksesta, sillä ennätykseni oli 55kg.  Tuntuma oli hyvä, ja jos menisin uudelleen kisaamaan, ottaisin ehkä painot 55, 60, 65 yrityksiksi. Voimien puolesta uskoisin itseasiassa että minulla olisi "reserviä" temmata yli 80 kiloa, mutta tekniikka ja liikeradan hallinta noin yleensä ei ole vielä riittävän hyvä. Moni kaveri jolla mave- ja kyykkytulos on omaani heikompi, tempaa yli 90 kiloa, joten arvioni ei ole mitenkään epärealistinen.

Kyykyn jumittuminen huolettaa. Olen nyt noudattanut 531:stä, ja viime sykliin asti tulokset olivat noususuunnassa. Nyt näyttää laskua. Oheisessa kuvassa näkyy kirjanpitosoftani antama laskennallinen maksimitulos kussakin nostossa.

Lyhyen aikavälin (parin viikon välillä) oskillaatio johtuu siitä, että eri viikoilla on eri paino, ja ohjelma laskee sen viikon viiimeisen sarjan toistoista laskennallisen maksimituloksen. Koska laskennallinen menetelmä ei ole sinänsä luotettava, ei perättäisten viikkojen tarkka arvio ole kovin informatiivinen. Sen sijaan pidemmällä aikavälillä käyrän suunta kertoo tapahtuuko kehitystä. Esimerkiksi, voi ottaa neljän perättäisen viikon pisteiden "keskitason" ja verrata sitä edelliseen neljän viikon ikkunaan. Näin ajatellen, ensi viikon kyykkytulos tulee olemaan aika keskeisessä asemassa. Silloin yritänkin 145kg kyykkyä, jolloin yksikin nosto hinaa käyrää ylöspäin.

Punainen, erittäin pomppiva käyrä on paino; en ole kirjannut painoani kuin viimeiset neljä viikkoa, joten käyrä on sekava; hieman hölmöä että painoa ei ole intrapoloitu, mutta softa on nyt tämä. Laskennallisesti olen siis jo käynyt 2xruumiinpainon maastavedossa.

Kyykkytulokseni viimeisen syklin laskusuhdanne näkyy selvästi. Penkkitulos (oranssi käyrä) näyttää hieman laskua myös, mutta siitä olen vähemmän huolissani, sillä olen säästellyt raskaimmissa sarjoissa toisotjen määriä, olkapääni vuoksi. Robustein käyrä, mutta samalla melko hitaasti nouseva, on pystypunnerruksen sininen käyrä.

Toinen ilmiö joka ei ilmene tästä kuvasta on se, että penkkipunnerruskäyrällä alkupään tulokset tarkoittavat melko hurjia toistomääriä (yli 10), ja loppupäässä toistot ovat olleet maltillisempia. Kyykyssä ero toistomäärien välillä on pienempi. Sen verran voitaneen sanoa kuitenkin, että käyrä ehkä jossain määrin näyttää sen, että penkkipunnerruksessa kyse on ollut enemmänkin toipumisesta kuin kehityksestä. 

Ei kommentteja: