tiistai 27. joulukuuta 2011

Palasimme perheen kanssa jo jouluaaton vastaisena yönä, mutta hiljennyimme joulunviettoon, joten en raportoinut sen kummemmin täällä.

Vietimme viikon Playa Blancassa. Kaksi yksityiskohtaa on mainitsemisen arvoisia.

Ensimmäinen oli tuliperäinen rannikko melko suurine vuorovesivaihteluineen. Se on mielenkiintoinen, koska siellä oli paljon mereneläviä, joita normaalisti kykenisi tarkkailemaan vain sukeltaen tai snorklaten. Bongasimme ainakin erakkorapujen heimoon kuuluvia lajeja (en tunne äyriäisiä kovin hyvin), ilmeisesti ainakin kahta eri lajia, mahdollisesti useampia, useita eri kalalajeja, merisiilejä, katkoja, ja ilmeisesti yhden mustekalan, mutta tämä havainto oli epävarma. Sukellusveneestä näimme lisäksi sardiineja, tonnikaloja, kolmimetrisen rauskun ja useita eri lajeja pieniä kaloja.

Toinen oli sää, joka oli huomattavan suosiollinen. Ilmasto on saarilla melko kuiva, itäisillä saarilla se on efektiivisesti puoliaavikkoa. Sademäärät ovat vuosittain hyvin alhaisia, ja saarilla on välimerellinen sadekausisykli, eli kylmä kausi on sataisempi ja lämmin kausi kuivempi. Tästä huolimatta talvisaikaankin sateita on hyvin vähän. Viime viikolle sattui kaksi sadetta, ja nekin osuivat yöaikaan. Ainoa merkki toisesta sateesta oli, että maa oli aamulla märkä, ensimmäisen ehdin jopa näkemään. Tämä selittää saarten suosiota turistikohteena.

Omalla kohdallani pääasiallinen syy lähteä etelään on pimeys pohjoisessa. Olen havainnut, että joulun tienoille - mielellään hieman sen jälkeen - sijoittuva matka etelään tekee talvesta huomattavasti siedettävämmän. Tänä vuonna olin jo maksanut matkan kun tropiikkiin lähteminen tuli todennäköisemmäksi. (Varmaahan se ei vielä tietenkään edelleenkään ole, koska en ole vielä saanut työlupaa.) Vuosi tropiikissa sijoittuukin siinä mielessä hyvin, että jos lähden maaliskuun alussa ja palaan seuraavana vuonna samoihin aikoihin, palaan aikaan, jolloin vuorokauden pituus on Suomessa suunnilleen sama kuin tropiikissa.

Sopeutumista toisenlaiseen vuorokausirytmiin voi helpottaa annostelemalla muutaman milligramman N-asetyyli-5-metoksitryptamiinia, eli tuttavallisemmin melatoniinia hieman ennen haluttua uutta nukahtamisaikaa. Vaikka yksittäisen yksilön subjektiivinen kokemus on melko huono perustelu oikein mihinkään, olen huomannut, että melatoniinin avulla kellon siirtäminen kaksi tuntia eteenpäin yhdessä yössä on helppoa. Eilen onnistuin siirtämään nukahtamis- ja heräämishetkiä yli kaksi ja puoli tuntia kerralla. Menin nukkumaan 21:30 ja heräsin aamulla 5:30, vailla ongelmia, vaikka sitä ennen olin nukahtanut vasta puolen yön jälkeen ja nukkunut yhdeksään. En ole yrittänyt hoitaa sillä useamman tunnin aikaeroväsymystä, joten en tiedä miten hyvin esimerkiksi kuuden tunnin aikaerosta toipuu tällä. Macaolla tutkimusvierailulla ollessani seitsemän tunnin erosta toivuin "luonnollisin" menetelmin noin neljässä vuorokaudessa, jos tämän ajan voisi vaikkapa puolittaa, hyöty olisi mittava.

6 kommenttia:

Jukka Aakula kirjoitti...

Sain työmatkalla jalkaani niin pahan krampin lentokoneessa matkalla Frankfurtista Souliin että lääkäri määräsi seuraavaa matkaa varten vahvan lääkkeen.

Lensin Europasta San Franciscoon ja myöhemmin takaisin ja söin ko. lääkkeen. Nukuin koko matkan.
Mitään ongelmaa ei ollut sopeutua melkein 12 tuntia eroavaan aikaan.

Lääkitys oli kohdallaan :)

Ostin jossain vaiheessa kirkasvalolampun kaamosmasennukseen, mutta sitten kun vaihdoin työpaikkaa, kaamosmasennukset hävisivät kummasti ja myin lampun. Luulen myös että avantouinti helpottaa pimeän kestämistä. No havainto on kyllä ihan fiilispohjalta.

Tiedemies kirjoitti...

Avantouinti auttaa myös oman kokemukseni mukaan. Lasten synnyttyä se harrastus jotenkin hiipui. Joka talvi olen harkinnut sen aloittamista uudelleen, mutta aina on muka ollut jotenkin huono aika tms.

Tiedemies kirjoitti...

Avantouinti auttaa myös oman kokemukseni mukaan. Lasten synnyttyä se harrastus jotenkin hiipui. Joka talvi olen harkinnut sen aloittamista uudelleen, mutta aina on muka ollut jotenkin huono aika tms.

Kumitonttu kirjoitti...

Haluatko kertoa, kuinka paljon tuo mainos blogissasi tuottaa?

Tiedemies kirjoitti...

Pieni perustelu sille, miksi pidän mainoksia: Haluan tukea ideaa, jossa informaatio sinänsä on maksutonta, mutta jossa korvaus hyödyllisestä tms mielenkiintoisesta sisällöstä voidaan kuitenkin jotenkin suhteuttaa sisällön mielenkiintoon tai hyötyyn.

Mainostulot ovat yksi tällainen. Itse en niillä oikein mitään tienaa, kuten totesin. Mutta se tuotto, mikä niistä tulee, on yksi indikaatio (toki hyvin kohinainen) siitä, kuinka "arvokasta" tuottamani sisältö on.

Tiedemies kirjoitti...

Sori, tarkistin asian, luin alunperin väärin. Siis kahdesta neljään dollaria oli neljännesvuoden tuotto. :-)

Kuukausituotto vaihtelee kymmenestä sentistä pariin dollariin.