perjantai 6. helmikuuta 2009

Argumentti.

En ole muodostanut vahvaa mielipidettä Turkin mahdollisesta EU-jäsenyydestä, vaan pitänyt olennaisina vain niitä lainopillisia, taloudellisia ja hallinnollisia kriteerejä, joita EU muillekin jäsenmailleen asettaa. En ole nähnyt mitään varsinaista kulttuurillista estettä Turkin EU-jäsenyydelle.

Jos tämä Economistin juttu on todenmukainen, niin siinä on yksi tällainen sanoisinko kulttuurillinen este. Siis jos on totta, että yli puolet turkkilaisista torjuu evoluutioteorian. Taulukossa ei ole Puolaa, mikä on harmi. Ennakkoluuloni puolalaisten suhteen tässä asiassa on vahva, vaikka minulla ei olekaan oikein mitään evidenssiä.

6 kommenttia:

Panu kirjoitti...

Taulukossa ei ole Puolaa, mikä on harmi. Ennakkoluuloni puolalaisten suhteen tässä asiassa on vahva, vaikka minulla ei olekaan oikein mitään evidenssiä.

Minuakin tuo on mietityttänyt. Puola on osoittautunut ankarammin pölhökatoliseksi kuin omien 90-vuoden alun kokemusteni perusteella voisi luulla.

Puolaksi googlettamalla en ainakaan heti löytänyt tilastoja asiasta (ehkä niitä on www.racjonalista.pl -saitilla), mutta kylläkin dokumenttitiedoston evoluution asemasta puolalaisissa kouluissa. Dokumentti on ilmeisesti puolalaisten skeptikkojen yhdistyksen raportti. Siinä sanotaan, että evoluutio-opetus riippuu jokseenkin opettajien henkilökohtaisista vakaumuksista.

Jestem uczennicą liceum ogólnokształcącego w Kaliszu. Jeśli
chodzi o postać Karola Darwina, to w naszej szkole w ogóle nie
rozmawiamy na jego temat. Teoria ewolucji była nam tylko raz ogólnie
przedstawiona i to jeszcze rok temu na HISTORII! Na biologii jak dotąd
nie był poruszany temat dotyczący ewolucji.


"Olen lukiolainen Kaliszista. Mitä tulee Charles Darwiniin, koulussamme ei ole puhuttu hänestä ollenkaan. Evoluutioteoria on esitelty meille vain kerran, yleisluontoisesti, ja vain HISTORIAN tunnilla. Biologiassa koko aiheeseen ei ole puututtu tähän asti kertaakaan."

Toinen oppilas mainitsi, että hänen koulussaan oli yhden kerran käsitelty aihetta "lamarxismi" - sic! - "ja darwinismi".

Oppilainen puheiden perusteella se tyypillinen amerikkalainen evoluutionvastaisuus on aika laajalle levinnyttä puolalaisissa kouluissa: teoriaa sinänsä ei torjuta, mutta se julistetaan "vain yhdeksi teoriaksi, jota ei ole kuitenkaan todistettu."

O Darwinie można znaleźć wzmianki w podręczniku historii oraz
artykuł uznany jako materiał nadobowiązkowy na samym końcu podręcznika
biologii (teoria ewolucji w wielkim skrócie).


"Darwinia koskevia mainintoja löytyy historian oppikirjoista, ja biologian oppikirjan lopussa on lisämateriaalina artikkeli, joka esittelee evoluution pähkinänkuoressa."

Tiedemies kirjoitti...

Jotain tällaista epäilin. Yleensä uutiset Puolasta eivät ole antaneet kauhean positiivista kuvaa juuri tässä suhteessa, joten Darwin-vastaisuus jotenkin sopisi kuvaan.

Turkin kohdalla en voi väittää olevani yllättynyt. Siellähän Dawkinsin (sinänsä minusta vähän turha ja jossain määrin jopa mauton) "God Delusion" joutui sensuurin hampaisiin. Lisäksi näyttää, että Turkin raivokas sekulaarisuus on aika pitkälle pintasilausta, mitä tulee ns. suureen yleisöön.

Panu kirjoitti...

Lisäksi näyttää, että Turkin raivokas sekulaarisuus on aika pitkälle pintasilausta, mitä tulee ns. suureen yleisöön.

Lukemani Turkkia käsitelleen kirjallisuuden perusteella tässä on aika pitkälti kyse maaseudun ja kaupunkien vastakkaisuudesta (kuten muslimimaissa yleensäkin - esimerkiksi Afganistanissa ero pashtua puhuvien junttien ja dari-parsiaa puhuvien kaupunkilaisten välillä on selkeä). Maaseutu on vielä melko perinteistä ja poliittisesti ilmeisesti ihan logistisista syistä ollut syrjäytynyt koko poliittisesta prosessista. Viime vuosikymmeninä Ankaran ja Istanbulin ympärille on kasvanut maalta muuttaneiden slum...hökkeliky...öhöm, "uusia lähiöitä", jotka ovat tukeneet poliittista islamia.

Kyllä Turkin aggressiivinen sekulaarisuus on ihan aitoa, mutta Turkissa on erittäin suuret alueelliset ja yhteiskuntaluokkien erot tässä suhteessa. Lisäksi sekulaarisuushan liittyy Turkissa militarismiin, nationalismiin ja armeijaan, ja armeijan kovat ottwet ja ihmisoikeusloukkaukset saavat islamistitkin helposti näyttämään pienemmältä pahalta. Suuri osa siitä tyytymättömyydestä, joka 1970-luvulla kanavoituisi äärivasemmistoon, kanavoituu islamisteille, varsinkin kun äärivasemmisto lähinnä joukkomurhattiin 70-80-luvuilla lattarityylisissä sotilasvallankaappauksissa.

Unknown kirjoitti...

http://richarddawkins.net/print.php?id=706

Mikko kirjoitti...

Mikä olisi hyväksyttävä raja EU:n jäsenille? Tuon anonyymin linkittämän artikkelin perusteella Suomessa evoluutioon uskoo reilu 60%. Kyproksen ja Latvian luvut ovat n. 45% ja 50%.

Tiedemies kirjoitti...

"Hyväksyttävän" raja on merkityksetön niille maille, jotka ovat jo mukana. Amerikkaa voi pitää mittapuuna; selvästi mikään USA:n alapuolella ei voi olla hyväksyttävä.